A paradicsom főve hatásosabb

A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopén betegségeket legyőző hatását. A paradicsom fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata.

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír.

A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.

paradicsomleves_bazsalikom

Foto:123rf.com

Már közismert a csodanövény és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás. Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban megjelenő áttekintést, melyet így összegeztek:

„Az egyre növekvő tudományos ismeretek a paradicsomkészítményekkel kapcsolatban hatékonyan növelhetik a zöldségbevitelt, így általánosságban javulnak az étkezési szokások, melyek végül egészségesebb életvitelhez vezetnek. A kutatás kiemeli a paradicsomfogyasztás valamint a rák, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák csökkent kockázatának kapcsolatát. A bizonyítékok azt is sugallják, hogy a paradicsom fogyasztását javasolni kell az előnyei miatt, és mert egyszerű, hatékony stratégia lehet a zöldségfogyasztás általános növelésére.”

A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé.

A paradicsomlé mindenre jó!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.