Szoptató anyuka lettem

Kisbaba születik,-anya is születik. Mások leszünk, mint eddig voltunk, s ezt testünk is mutatja. Tán rá sem ismerünk mellünkre, annyi változáson megy keresztül csupán néhány nap alatt.

Lehet, hogy van egy ?két nehéz pillanatunk az elején-vagy éppen minden megy magától egyszerűen. Érdekes látni, hogy testünk milyen változásokra képes, ahhoz hogy kisbabánkat táplálni tudja

Rá sem ismerünk a mellünkre

Az első napokban melleink megduzzadnak, olyan feszülést érezhetünk, mint a várandósság elején, mígnem körülbelül. A 3. ik nap után keménnyé és csomóssá válnak. Érzékenynek és fájdalmasnak is érezhetjük. Ez azért van, mert ekkor lövell be a tej, ekkor kezd el termelődni, azért, hogy a kisbaba igényeihez igazodjék. Ezt a feszítő érzést a szülés utáni 6-ik nap körül már csak közvetlen a szoptatások előtt tapasztalhatjuk. Ekkorra a beszabályozódik a mennyiség, annyi lesz és nem több mint amennyi a babának kell, így ez a feszülés is megszűnik. Egészen a gyermekágy végéig hatalmas ciciknek örvendhetünk, aztán a késői gyermekágy végén melleink visszanyerik eredeti méretüket.16092Úgy feszül, majd szétdurran

Kemény a mellbimbó udvara, forró és duzzadt az egész mellünk, feszül.  Úgy tűnik, túltelítődött a mellünk, hiszen még nem ?tudja? pontosan mennyit is adjon. Ha másfél óránként mellre tesszük a babát, ki tud ürülni és a baba is biztosan jól lakik. A szoptatások között enyhíti a feszülést, ha a mellünkre teszünk egy kis hideg borogatást. Tegyünk egy mosdókesztyűbe jégkockát. Még jobb néhány levendula illóolajának cseppjével elkevert hideg túrót szétkenni vékonyan mellünkön, és ezt egy pamutpelenkával beborítani. Mielőtt megszoptatjuk a kisbabát, melegítsük át, pl. zuhannyal és közben gyengéden a bimbó felé masszírozzuk mellünket. Kemény bimbóudvarunkat nehéz lehet bekapnia a babának, fejjünk ki kézzel egy kis tejet a szoptatás megkezdése előtt, ezzel puhább lesz a bimbóudvar és könnyebben a szájába tudja venni a cicit.

Duzzadt, fáj, és még sincs elég tejem

Ilyenkor mindig jó, ha tisztázzuk, valóban arról van-e szó, hogy nincs elég tej. Általában ha a baba mellettünk van, amikor éhes mindig cicire kerül, jól kapja be a mellbimbót, akkor van tej is. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy nincs, akkor segíthet, ha a szoptatások előtt körkörösen tejképzőolajat masszírozunk a mellünkbe, úgy, hogy a bimbóudvart kihagyjuk. Miután bekentük a mellünket vele, forró nedves borogatást teszünk rá. Így fogunk hozzá a szoptatáshoz.

A mellbimbóm fáj, érzékeny, sebes

Előfordul a szoptatás első napjaiban, hogy szoptatás közben és a szoptatások között kisebesedik, berepedezik a mellbimbónk, ami igen fájdalmas lehet. Kaphatjuk azt a tanácsot, hogy hagyjuk abba a szoptatást, majd ha begyógyul, lehet folytatni. Erre nincs semmi szükség, nyugodtan szoptathatunk. Először nézzük meg mitől sebesedett ki. Lehet, hogy a babánk ?szopási technikája ?okozza a kisebesedést.

Mit tehetünk?

1.Figyeljük meg, helyesen kapta ?e be a mellbimbót. Akkor jó, ha a baba szájával nagyra tát, a bimbóudvart teljes egészében körbeölelik az ajkai, melyek kifelé pöndörödnek, és nem szívja be az alsó ajkát a bimbóval együtt. Mellbimbónk a baba orra alatti részéhez ér ( ne féljünk, nem fog megfulladni, erős életösztönük jelezné, ha gond lenne), orra és álla is érinti mellünket, ha fekszik, teste közel van hozzánk és egész testével felénk fordul. Füle, válla, csípője egy vonalban legyen.  Ha nem így szoptattunk, valószínű ez okozhatta a kisebesedést. Figyeljünk erre ezen túl, így biztos javulni fog a helyzet.

Hogyan ápoljuk?16102
2. Nyugodtan folytassuk a szoptatást! (A kevesebb szoptatástól ugyanolyan érzékeny maradhat a mellbimbó)

3. A szoptatások között hagyjuk fedetlenül a mellbimbónkat, léteznek speciális melltartók erre a célra, vagy otthon a pólónkba vághatunk egy lyukat. A levegő gyógyítja.

4. Pár csepp anyatejet kenjünk rá, amit a szoptatás végén kifejtünk, sebgyógyító hatása van.

5.  Naponta kétszer bekenhetjük vékonyan, tiszta, ökológiai gazdálkodásból származó körömvirág kenőccsel. Figyeljünk milyen összetevőket tartalmaz a kenőcs.

6. Ha minden szoptatás alkalmával más testhelyzetben szopik a baba, a bimbónak mindig más részét kapja be, a bimbó más részét éri így a nyomás, ez sokat segíthet nekünk. Mindegy, hogy fekve, ülve szoptatunk, csak figyeljünk arra, hogy helyesen kapja be.

Soha, de soha

Ne használjunk bimbóvédőt, ha lehet, mert rossz szopási technikához vezethet.

Ne szárítsuk hajszárítóval, kerüljük a szappant, hámosító kenőcsöket, alkoholtartalmú kenőcsöket, ezek nem tesznek jót a bőrünknek.

Forrás: