Nyakig a kakiban! – babás bélgondok

Sokan panaszkodnak, hogy gyermeküknek állandóan hasmenése van, avagy székrekedése, vagy hogy képtelenek megtalálni az egyensúlyt.

A kisbabák emésztőrendszere születésükkor még igen fejletlen. Nagyon óvatosan kell táplálni őket, nehogy hasmenésük legyen és kiszáradjanak, vagy a székrekedéstől fájjon a pocakjuk.

Kisbabáknál problémát jelent, ha a székletük száraz, kemény, bogyószerű és nehezen tudja csak kipréselni a kicsi, amitől akár vérezhet is. Ez a kismamának első ránézésre ijesztő lehet, de általában nem utal semmilyen komoly rendellenességre.

Az újszülötteknek kb. 6 hetes korukig még naponta minimum egyszer kell kakilni. Nagyobb babáknál, ha csak anyatejjel táplálják őket, akkor az sem baj, ha akár néhány nap is ki marad, amennyiben ez nem okoz fájdalmat a számukra. A legtöbb székrekedés egy egyszerű popsibeli lázméréssel elmúlik, ilyenkor ugyanis erősebb ingert kap a csecsemő a szokásosnál.

A kicsik születésükkor gyakorlatilag csak az anyatej vagy a tápszer emésztésére képesek és hosszú hónapoknak kell eltelnie addig amíg bármi mást kaphatnak.7145Gyakran okoz enyhe székrekedést a babáknál, amikor áttérnek az anyatejről a tápszerre, mert az utóbbi jóval sűrűbb. Sok gyereknél minden újfajta szilárd táplálék bevezetése szorulást okoz, ezért mindent csak nagyon apró adagokban szabad először kóstoltatni és fokozatosan kell rászoktatni a kicsit.

Lelki okai is lehetnek gyerekeknél a székrekedésnek. Kicsiknél sajnos igen gyakran előfordul, hogy feszültségeik miatt visszatartják a székletüket. Az első és a leggyakoribb példa erre, a bilire szoktatás ideje. Nagyon sok kisgyerek fél a bilitől vagy attól, hogy nem sikerül a megfelelő időben és helyen produkálnia, ezért megpróbálják visszatartani. Vannak olyan gyerkőcök, akik csak otthon hajlandóak kakilni, de se az óvodában, se sehol máshol nem, ami hosszú távon hasfájáshoz vezet. Ezt többnyire az okozza, hogy nem érzik magukat biztonságban, csak otthon.

Létezik néhány olyan gyümölcs és zöldség, ami tipikusan hasfogó. Ide tartozik az alma, a banán, a krumpli és a sárgarépa. Fontos odafigyelni arra, hogy ezek a táplálékok megfelelő arányban kerüljenek gyermekünk tányérjára, amennyiben hajlama van a hasmenésre, akkor gyakran, amennyiben inkább székrekedős, akkor ritkábban. A tejtermékek gyakori fogyasztása pedig kifejezetten pozitív hatással lehet a székrekedős gyerekekre.

Forrás: