A meleg és leszbikus kamaszokat agyonszekálják!

Egy tinédzsernek olykor nagyon nehéz megbirkózni a társai piszkálódásával, hát még, ha meleg vagy leszbikus, és ezért a zaklatás véget nem érő. Mit lehet tenni?

Kamaszkorban a társak gúnyolódása mély nyomot hagy az emberben, sokszor élete végéig nem tudja elfelejteni. Idővel olyan társaságba kerül, ahol elfogadják, kialakul a saját baráti köre, de addig elmúlik egy kis idő, és a kamasz lelke, önértékelése megsínyli a zaklatás, gúnyolódás, piszkálódás időszakát.

Sajnos előfordul, hogy nem is bírja tovább idegekkel: nem egy példa van rá, amikor a tini inkább az öngyilkosságot választotta, mint hogy újra azokkal az emberekkel kelljen lennie, akik nap mint nap bántották őt. A saját nemükhöz vonzódó fiatalok esetében a gúnyolódás még inkább mindennapos lehet.

Az öngyilkosság sajnos nem ritka a meleg, leszbikus, biszexuális vagy transzszexuális fiatalok körében. Őket ugyanis a társaik kétszer akkora valószínűséggel cikizik, piszkálják és éri őket fizikai bántalmazás, mint a heteroszexuális kamaszokat.

Monica Michell gyermek- és serdülőpszichiáter a New Yorki Lenox Hill kórházból, valamint David Fassler, szintén gyerekekkel és kamaszokkal foglalkozó pszichiáter, a Burlingtoni Otter Creek Associates professzora néhány gondolattal próbál közelebb vinni bennünket ahhoz, hogy miért bántják a többiek ezeket a fiatalokat, és lehet-e erre valami megoldás.

Mi különbözteti meg például a leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transzszexuális kamaszok zaklatását a többiekétől?

Michell szerint nem is biztos, hogy nagy különbség van a megfélemlítések, zaklatások, gúnyolódások között. Egy csak rá tartozó, bizalmas dolog miatt – ami a nemi hovatartozása -, zaklatni valakit gonosz dolog és megalázó, és sajnos épp a megalázás ebben a kétségbeejtő.

hazugsag2

Vannak azonban tinik, akik még maguk sem tudják, valóban leszbikusok, melegek-e, vagy pedig olyan környezetből jönnek, ahol még nem derült ki szexuális érdeklődésük, így számukra különösen durva a zaklatás, a bántalmazás. Előfordul az is, hogy az illetőt tévesen gondolják homoszexuálisnak vagy leszbikusnak, s ez is igencsak próbára teszi a kamasz idegeit.

Vajon a transzszexuális fiatalok jobban vannak kitéve zaklatásnak, terrorizálásnak?

A szakember szerint a meleg fiúk vannak ilyen szempontból nagyobb veszélyben, mert a heteroszexuális társaikat jobban zavarja a tény, hogy minden embernek vannak biszexuális fantáziái. Őket kifejezetten megijeszti, hogy egyes fiúk hogyan közelednek hozzájuk, milyen impulzusokat küldenek feléjük, és nagyon homoszexuális-ellenesekké válnak. Sőt, még attól is meg vannak ijedve, nehogy egy napon a homoszexualitás jeleit magukon is felfedezzék.

Jó kérdés az is, hogyan szúrják ki a többiek, hogy valaki „más”?

Monica Michell szerint nem lehetne meghatározni igazán, mi alapján szűrik ki az ilyesmit: ki néz ki érzékenynek, sebezhetőnek? Egy, sajnos sikeres öngyilkosságot elkövetett transzszexuális kamasz visszahúzódó és félénk volt. Az ilyeneket valóban előbb célba veszik a többiek. Egy fiatal, akit számos barát vesz körül, nem könnyű célpont, inkább azok válnak azzá, akik magányos típusok.

Mit tehet a transzszexuális fiatal, ha bántják őt?

Mivel az ilyen zaklatások, megfélemlítések egy része igen durva és megalázó, sőt, sok esetben a bántalmazók a személyiségi jogok megsértését is elkövetik, ezeket nyugodtan lehet jelenteni a vezetőségnek. Mindenképp beszélni kell róla egy felnőttel!

Természetesen ezek a kamaszok nem érzik magukat jól a bőrükben és kellemetlen számukra beszélni az egészről, tehát esélyes, hogy nem is fognak szólni arról, mit történik velük, márpedig szükséges: az a felnőtt lehet bárki, akit hitelesnek tart és akiben megbízik.

Az iskolának pedig kötelessége tenni valamit a probléma ellen. Fontos tudni azt is, hogy ha egy fiatalon azt látják a cikizők, hogy nem veszi fel túlságosan a bántást, akkor előbb-utóbb leszállnak róla.

Mit tehet a szülő, ha a gyermekét zaklatják, mert meleg/leszbikus, vagy annak nevezik?

Nos, először is magának a szülőnek kell tisztában lennie azzal, mi az igazság. Ha nem tudja, vagy látja a gyermekén, hogy szenved a szexuális érdeklődése miatt, üljön le beszélni vele, ugyanis lényeges kérdés, hogy elfogadó-e a család, a szülő a kamasz másságával szemben, mert ha igen, akkor a cikizéssel, zaklatással is könnyebben megbirkózik.

A szülő beszélhet az iskolában azzal a személlyel, aki fontos, hogy tudja, mi zajlik a kamaszban, például, az osztályfőnökével. A család, a szülő nagyon sokat tehet azért, hogy a gyermek könnyebben átvészelje a zaklatást.

David Fassler azt ajánlja: alakítsanak ki számára egy nyitott, őszinte, elfogadó és támogató környezetet, és ne hibáztassák őt, amiért zaklatják. Biztosítsák afelől, hogy segítenek neki és kitalálnak valamit a cikizések ellen. Segítség abban a gyermeket, hogy magabiztos és ne agresszív legyen, amikor konfliktusba kerül!

Sétáljon inkább el higgadtan a cikizők mellett, vagy kérjen segítséget tanártól vagy más felnőttől. Ajánljanak a kamasznak néhány lehetőséget, milyen mondattal vághat vissza, ha bántják, hogy fel legyen készülve! Az iskolában a vezetőséggel is lehet beszélni: manapság az iskolákban már tisztában vannak vele, milyen súlyos dolog a zaklatás.

Minél előbb közbe kell avatkozniuk! Javasolja a szülő a gyereknek, hogy a barátaival körülvéve menjen és jöjjön el az iskolából, illetve menjen bárhova! Így kevésbé valószínű, hogy a zaklatók előveszik. A zaklatott, bántalmazott gyermeknek könnyen lehet mentális problémája.

depresszio46

Stressz, szorongás, depresszió alakulhat ki nála. Elhanyagolja az evést, nem tud aludni, csökken az energiája, fáj a gyomra, a feje. Ilyen esetekben fontos mentálhigiénés szakemberhez fordulni.

Online zaklatás

Sajnos a zaklatás manapság az interneten keresztül is történhet. A gonoszkodók úgy gondolják, vicces, ha lejáratják a meleg, leszbikus, transzszexuális vagy biszexuális ismerőseiket a világhálón, olyan szövegekkel, amelyeket sokan megnézhetnek. Jó példa erre a facebook, amire talán jobb, ha nem is nagyon tesz fel semmit, aki nem szeretne zaklatás, gúnyolódás céltáblája lenni.

A kérdés az, hogy különbözik-e a homoszexuális, leszbikus, biszex vagy transzszexuális fiatalok online zaklatása másokétól? Nos, nemigen. Mindenkinek észben kell tartania, hogy ami a neten egyszer megjelenik, az gyakorlatilag megtekinthető az egész világon, és bármikor továbbküldhető bárkinek.

Sajnos elég egy-egy ballépés, meggondolatlanság, hogy valamilyen információ vagy fénykép sokak számára elérhető legyen, ezért nagyon óvatosnak kell lenni az online adataink kezelésében. Még egy információ: fontos tudni, hogy valójában miért is piszkálják egymást a tinik.

A szakemberek szerint ennek oka mindig a bizonytalanság, azaz nekik maguknak sincs nagy önbizalmuk. Sokszor megtörténik, hogy ha valakit a társai terrorizálnak, majd fél évvel később ő kezd gyötörni valaki mást, s ha a zaklatott, bántalmazott kamasz meleg vagy leszbikus, piszkálásának oka szintén a bizonytalanság.

A zaklató ugyanis saját szexuális impulzusaitól is tart. Nem valószínű, hogy ez az ember mentálisan egészséges és boldog. Amennyiben a szülő megtudja, hogy a tulajdon gyermeke zaklat másokat, érdemes rákérdeznie, valójában mi a problémája.

Gondja van-e az iskolában, a barátokkal? Haragos és ideges valamiért? Büntetés helyett azt érzékeltesse vele, hogy szeretne neki segíteni. Komolyabb esetben a szülő beszélhet a kamasz tanárával, osztályfőnökével vagy egy családorvossal. Ha a probléma ezután is fennáll, kérje mentálhigiénés szakember segítségét!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.