Öngyilkosságról álmodozva…

Gyakrabban gondolnak öngyilkosság elkövetésére a hosszabb időn keresztül álmatlanságban szenvedő betegek, ám egyelőre nem tisztázott, hogy az inszomnia okozza-e a súlyos kilátástalanságot.

Valószínűsíthető azonban, hogy az állandósult alvászavarok hozzájárulnak az öngyilkossági gondolatok megjelenéséhez, véli Dr. Marcin Wojnar, a Michigani Egyetem vendégkutatója, a lengyel Varsói Egyetem pszichiáter docense.

Wojnar Firenzében adta elő legfrissebb kutatási eredményeit a témában, a Pszichiáterek Világtársaságának, Pszichiátriai Kezelés Nemzetközi Konferenciáján. Már korábbi kutatási eredmények is utaltak az  gondolatok és az álmatlanság összefüggésére, ám a mostani átfogóbb az eddigieknél, és résztvevői nem kizárólag mentális betegségben szenvedők.

Wojnarék egy 2001-2003 között végzett kérdőíves felmérés adatait elemezték, s összesen 5692 felnőttet vontak be. A válaszadók körülbelül harmada panaszkodott alvászavarokról, nagyon kevesen számoltak be azonban öngyilkossági gondolatokról vagy próbálkozásról.

Kevesebb, mint 3 százalék gondolt öngyilkosságra a válaszadást megelőző évben, és egy százaléknál is kevesebben állították, hogy valójában tervezték is, hogy véget vetnek életüknek. Csaknem ugyanennyien vallottak be öngyilkossági kísérletet.

shutterstock_8455963013

Az alvászavarokkal küszködőknél 5,1-szer gyakoribbak voltak az öngyilkossági gondolatok, mint a jó alvóknál. Az öngyilkosság tervezése 9,1-szer, a kísérletek arány 7,5-szer gyakoribb volt körükben. Nemcsak az elalvási nehézség, hanem a többszöri felébredés és a túl korai ébredés is ártalmasnak bizonyult ebből a szempontból.

A számok akkor sem változtak, ha a számításoknál figyelembe vették a mentális megbetegedéseket és más idült betegségeket is. Wojnar elismerte, hogy az időzítést nem vették figyelembe, nem vizsgálták ugyanis, hogy az alvászavar, vagy a szuicidalitás jelent-e meg előbb.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint, évente körülbelül 877 ezren vetnek véget önkezükkel életüknek. Az elmeszakértők szerint az öngyilkosságot megkísérlők száma 10-40-szer nagyobb ennél. Az Amerikai Szuicidológia Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elalvási és az átalvási nehézség a szorongással, a túl korai felébredés inkább a depresszióval függ össze.

A hosszabb ideig tartó álmatlanság a mindennapi élet minden területén megmutatkozik: csökken a tisztán gondolkodás képessége, romlik a koncentráció, az információfeldolgozás, valamint a döntéshozó-képesség. Az inszomnia hatására csökken a tűrésküszöb, s a beteg hajlamos érzelmileg túlreagálni bizonyos helyzeteket.

Forrás: