Ne neveljünk mini zsarnokot!

A családokban előzhető meg az iskolai agresszió? Ha a szülő el akarja kerülni a magatartászavart a gyermekénél, nem árt elbeszélgetni vele, megismerni a barátait.

Ha egy szülő nem akarja, hogy gyereke diáktársait gyötrő, zsarnokoskodó viselkedést vegyen fel, beszélgessen vele segítő módon, és ismerje meg gyereke barátait is, összegezték felmérésük eredményét dallasi kutatók az amerikai gyermekgyógyászati akadémiai társaságok Denverben megrendezett éves találkozóján vasárnap.

gyerek213

A tanulmányban egy országosan reprezentatív, telefonos felmérés adatait elemezve úgy találták, hogy vannak olyan nevelési tényezők, amelyek a családon belül növelik az esélyét, hogy iskolai zaklatóvá "növi ki" magát a gyerek, ám vannak megelőző hatású szülői viselkedési minták is. Az iskolai zaklatóknál az átlagosnál gyakoribbak a pszichológiai problémák, a tiltott anyagokkal való visszaélés, önértékelésük sokszor negatív.

Rashmi Shetgiri, a Texasi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 10 és 17 év közötti gyerekek szülei körében végzett felmérést, miközben gyűjtöttek adatokat a szülők mentális egészségéről és érzelmeiről is.

gyerek38

A 2003-ból és 2007-ből származó adatokat összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy az eltelt négy év alatt 23 százalékról 35 százalékra emelkedett azoknak a fiataloknak az aránya, akik gyötörték diáktársaikat, és erről a szülők is tudomást szereztek.

A zaklatóknál az átlagoshoz képest nagyobb arányban fordultak elő érzelmi, viselkedési és fejlődési problémák. Azoknak a szülőknek a gyerekei, akik bevallották, hogy gyakran mérgesek gyerekükre, vagy zavarja őket gyerekük viselkedése, nagyobb valószínűséggel vettek részt iskolai erőszakban. Szintén növelte a gyerek zaklatóvá válásának kockázatát, ha az anyának mentális egészségügyi problémái voltak. A másik oldalon az derült ki, hogy ha a szülők jó – "beszélő" – viszonyban voltak gyerekükkel és ismerték barátait is, akkor kisebb eséllyel vált iskolai agresszorrá a fiatal. A konferenciáról a LiveScience című internetes tudományos portál számolt be.

tudományos portál számolt be.

Forrás: