GI diéta

Azoknak ajánlható, akik tudományos alapon meg akarják változtatni étkezési szokásaikat és akik hosszú távon képesek betartani az előírt diétát.

Mit érhetünk el a GI diétával?

– Súlycsökkenést (kb. 0,5-1 kg hetente), zsírégetést.

– A koleszterinszint csökkenését és az immunrendszer erősödését.

– A bőr, a haj, a köröm megszépülését, megerősödését.

– A fizikai és szellemi aktivitás fokozódását, hangulat javulást.

A módszer lényege

A glikémiás index leegyszerűsítve azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak fel szervezetünkben, és milyen sebességgel emelik fel a vércukorszintet. Szervezetünk "üzemanyaga" a glükóz (szőlőcukor) az elfogyasztott ételek keményítő- és szénhidráttartalmából áll.

Ez eljut a sejtekhez, ahol vagy azonnal elég – mert szükségünk van rá -, vagy elraktározódik. Abban azonban különbség van az ételek között, hogy melyikből milyen gyorsan felszívódó üzemanyag keletkezik. Az úgynevezett egyszerű szénhidrátok gyorsan átalakulnak, és ezért magas a GI-indexük, így hirtelen emelik meg a vércukorszintet.

dieta_katt17

Az alacsony GI-indexű ételek – zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, durumtészták – hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, valamint rostban gazdagok. Az alacsony GI-értékek sokkal hosszabb időre biztosítanak energiát – üzemanyagot -, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok.

Ha a magas GI-indexű ételek hirtelen nagy mennyiségű cukrot juttatnak a véráramba, arra szervezetünk megemelt inzulintermeléssel válaszol, hogy gyorsabban kerülhessen a sok-sok glükóz a zsírraktárakhoz. Ez hízáshoz vezethet, akár diabétesz is kialakulhat, éhségérzetet, lehangoltságot, korai öregedést okozhat.

Feltételek, követelmények

– Naponta nem fogyaszthatunk 1500 kalóriánál többet.

Fogyáshoz még az alacsony GI-értékű ételekből sem ehetünk akármennyit, hiszen pl. az olajos magvaknak magas a zsírtartalmuk.

– Naponta háromszor együnk főétkezésként, és kétszer egészítsük ki kisebb étkezéssel.

Reggelire mindig rostban gazdag ételeket fogyasszunk.

– Kerüljük a cukrozott üdítőket.

Ne fogyasszunk csokoládétortát, piskótát, rántott halrudacskákat, rántott halat, csirke nuggeteket, pizzát, szalámi- és kolbászféléket, földimogyorót és kesudiót, valamint általában alkoholt.

A diéta leírása

Az alacsony GI-indexű ételek fogyasztásával csökken az étvágyunk, hamarabb lesz teltségérzetünk annak ellenére, hogy esetleg kevesebbet eszünk, mint amihez hozzá vagyunk szokva. A negyedik nap környékén indul be a fogyás, szellemileg felfrissülünk, fizikai aktivitásunk nő.

Az elfogyasztott sok zöldség és gyümölcs antioxidáns-tartalma miatt immunrendszerünk is erősödhet, szervezetünk energiával töltődik fel, csökkenhet a koleszterinszint, hajunk, körmünk, bőrünk megszépül.

Étrend

Reggeli

Fogyaszthatunk egy-egy szelet rozskenyeret vagy gyümölcskenyeret (ezek alacsony GI-értékűek), teljes kiőrlésű kenyeret, pitát, croissant-t (ezek közepes GI-értékűek). Ehetünk alacsony GI-indexű müzlit, zabkását, tojást, túrót, zsírszegény sajtokat, ihatunk szintén alacsony GI-értékű zsírszegény tejet, illetve szójatejet.

Tízórai

Alacsony GI-indexű az alma, a körte, a szilva, a narancs, az őszibarack, a szőlő, a banán és a kivi is. Közepes az ananász és a sárgabarack. Vigyázzunk, mert a görögdinnyének magas a GI-indexe!

vacsora5

Ihatunk almalét, paradicsomlét, ananászlét, grépfrútlét, amelyek alacsony és egy kevés kólát is vagy szörpöt, amelyek közepes GI-indexszel rendelkeznek.

Ebéd

Zöldségek közül a sárgarépának és a zöldborsónak a legalacsonyabb a GI-indexe. Közepes az újburgonyáé és a cékláé. Lehetőleg ne együnk sült krumplit, szárazbabot, héjában sült burgonyát, burgonyapürét. Helyette fogyasszunk alacsony GI-értékű spagettit, makarónit, vagy közepes indexű rizst és gnocchit.

Nyugodtan fogyaszthatjuk az összes sovány húst: marhát, csirkét, pulykát, borjút, vadat és halat.

Uzsonna

Nassolni igazán semmit sem szabad. De a csokoládé GI-indexe közepes, így egy keveset fogyaszthatunk belőle. Ne együnk viszont popcornt, perecet, chipset és cukorkákat.

Vacsora

A fentiek közül bármit választhatunk. Fontos, hogy a napi bevitt kalóriamennyiség ne haladja meg az 1500-at.

Forrás: