5 tipp a nyári fogyáshoz

Tombol a nyár, így most különösen láthatóvá válik, ha felesleges túlsúlyt cipelünk magunkon.

Az alábbiakban összeszedtük az 5 legfontosabb tippet a nyárra, melyeket ha megfogad, akkor könnyebben és gyorsabban fogyhat le optimális súlyára.

1. ” Minden nap egy alma az orvost távol tartja.

– mondja a bölcs mondás, és nem csak az orvost, de a túlsúlyt is távol tartja a megfelelő mértékű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Magyarország roppant szerencsés földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően nálunk egész nyáron egymást váltják a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök.

Fogyasszuk őket rendszeresen! A bevitt táplálék legalább 50%-a álljon zöldségekből és gyümölcsökből!

Ezzel biztosítjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, folyadékot, rostokat és számos fontos enzimet és élő tápanyagot! A sok gyümölcs és zöldség az egyetlen biztos recept a narancsbőr ellen is! Arra figyeljünk csupán oda, hogy egy étkezésen belül ne keverjük a zöldségeket és gyümölcsöket!

2. Kültéri mozgás

Ha odakint ragyogóan jó idő van, akkor ne savanyítsuk magunkat zárt terekben, hanem mozduljunk ki!

Kiránduljunk, sétáljunk, biciklizzünk, vagy űzzünk bármilyen kültéri sportot! A friss levegőn végzett testmozgás különösen egészséges! Segít a méregtelenítésben mind a pórusainkon mind pedig a légzésünkön keresztül. Az Exeter Egyetemen végzett tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy kültéren végzett mozgással könnyebb fogyni. Nagy hőségben azért tartózkodjunk a túl intenzív mozgásformáktól!

dieta5

3. Napsütés

A testünkben a D-vitamin napfény hatására keletkezik, és a D-vitamin szint és a túlsúly között egyértelmű összefüggés van. Töltsünk minél több időt napfényben, és a testünk könnyebben fog megszabadulni a felesleges súlytól, és az étvágyunk is csökkenni fog. Arról nem is beszélve, hogy a szépen lebarnult bőr optikailag is vékonyít.

A megfelelő napvédelemre is ügyeljünk:

  • 11 és 15 óra között lehetőleg ne menjünk napra ha tehetjük! Nap elleni védelemre ne használjunk
  • napvédő krémeket, mert a bennük lévő nehézfémek mérgezőek és akadályozzák a D-vitamin keletkezését is.
  • helyette fedjük le a végtagjainkat laza pamut ruhával és vegyünk kalapot!
  • a leégés ellen és a barnulás tartóssága érdekében érdemes napozó-vitaminokat szedni

4. Vakációs hízás

Ismert jelenség, hogy a vakáció alatti “lazítás” során felszaladnak ránk az extra kilók. Persze ne sanyargassuk magunkat a nyaralás alatt, de azért alapvetően igyekezzünk kerülni az egészségtelen ételeket és a késő esti nagy falásokat! Ha mégis jól bevacsorázunk, akkor próbáljuk ki az időszakos böjtöt: az evést követően 15 órán keresztül ne együnk semmit!

Ezzel némiképp ellensúlyozni tudjuk a túlevést és az emésztőrendszerünk is tud pihenni. Ha például este 9-kor jól bevacsorázunk, akkor másnap délben eszünk csak újra. Figyeljünk oda azonban arra, hogy ezt csak néha alkalmazzuk, mert továbbra is aranyszabály, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése!

5. Megfelelő hidratálás

A meleg és a napsütés hatására szervezetünk vízigénye jelentősen megnő. Nagy hőség esetén ez akár a napi 10 litert is meghaladhatja! Igyunk megfelelő mennyiségű, tiszta vizet! Ha ki vagyunk száradva, az jelentősen megnehezíti a fogyást és az egészséges életet is! Kerüljük az alkoholt, mert tovább szárítja a szervezetünket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index