Zuhanás kötéllel

Gondoljunk csak bele, hogy milyen érzés lehet fejest ugrani a mélységbe, amikor a gyorsulástól az ember gyomrát mintha a medencéje állítaná meg; az arca pedig hullámzik a zuhanástól!

Akik biztosították magukat, majd leugrottak egy magasan fekvő helyről, azokban viszont robbant az adrenalin-bomba. Ők kipróbálták a bungee jumpingot.

A legextrémebb

A rang névleges, de egyes felmérések szerint a bungee jumping világszerte az egyik legközkedveltebb extrém sport. Már amennyire sportnak számít, hiszen űzői nem tesznek egyebet, mint elrugaszkodnak egy földtől távoli fokról. Magyarországon ?kötélugrás? néven terjedt el.

15151
A sértett nő bosszúja

A sportág szülőhazája a Csendes-óceán kis szigetéről, a Melanéziában található Vanuaturól terjedt el. Az őslakosok között ugyanis élt egy szokás, miszerint az számít férfinak, aki liánnal a lábán a mélybe veti magát. A legenda szerint egy dühös asszony egyszer úgy járt túl férje eszén, hogy öngyilkossággal fenyegetőzve felmászott egy magas pontra. Ott liánt kötött a lábára, majd levetette magát. A férfi utána ugrott, de őt nem tartotta meg a növény, így leeset és meghalt.

Innen terjedt tovább a sport szerte a világban. Mára szerencsére nemcsak a férfiak, de a hölgyek körében is közkedvelt.

Rekordok

Mint minden sportágban, itt is számon tartanak rekordokat. A kötélugrása alkalmas legmagasabb hely Dél-Afrikában található, ahol 216 m-es magasságból vetheti le magát az ember.

Élő legendájának számít A. J. Hacket, aki a kezdetek óta úttörője a sport terjedésének. Sokszor az önmaga által felállított rekordokon tesz túl újra és újra. 2006-ban 188 métert zuhant szabadesésben, mielőtt a kötél visszarántotta volna.

Egy férfi azzal állított fel rekordot, hogy 24 óra leforgása alatt 103-szor ugrott a Harbor Bridge 43 méteres magasságából.

Néha a kötél nem is kötél

A bungee jumpingnak két fajtája van, mindkettő más-más biztonsági szempontok szerint öltözteti fel az ugrókat. Az alapvető az új-zélandi forma, amelynél az ugró súlyához igazított, tiszta gumi kötelet használnak. A boka köré vastag kendőt csavarnak, majd erős nejlonhálóval átszőtt szalaggal rögzítik a kötelet, melyet egy nem rugalmas biztonsági kötéllel is kiegészítenek.

15162
A másik az amerikai rendszer, amelynél az ugrók karabinerekkel és bekötőhevederekkel biztosított, nejlonnal burkolt lökéshárító zsinórt használnak. Az ugró súlya itt is fontos szerepet kap, a szerint növelik a lökéshárító zsinórok számát.
A sportág nem veszélytelen. Ha rossz pózban ugrunk, a kötél ránk tekeredhet, és az végzetes következményekkel járhat. A balesetet szenvedők száma azonban szerencsére elenyészően alacsony.

A sportág nem veszélytelen. Ha rossz pózban ugrunk, a kötél ránk tekeredhet, és az végzetes következményekkel járhat. A balesetet szenvedők száma azonban szerencsére elenyészően alacsony.

Forrás: