Karácsonyi menü – Min múlik a hús minősége?

Az áruházak, élelmiszerboltok bővített kínálattal igyekeznek kielégíteni a változó igényeket. Sokféle és sok helyről származó húsáru, pl. hal, tőkehús, darált hús, pulykahús kerül a polcokra, ezért mindig vigyázzunk, hogy ellenőrzött helyről származó húst vásároljunk.

Min múlik a hús minősége?

Karácsony előtt a legtöbb háztartásban a háziasszonyok többfogásos menüvel készülnek, igyekeznek minden családtag kedvencét megsütni, megfőzni. Az áruházak, élelmiszerboltok is készülnek a növekvő keresletre, ilyenkor gyakran ellenőrizetlen helyről származó húsáru is a polcokra kerülhet. Óvjuk saját és családunk egészségét azzal, hogy ellenőrzött helyről származó, jó minőségű húst választunk.

A kiváló alapanyag érezhetően pozitívan befolyásolja a termék élvezeti értékét, így a megfelelő tárolással és elkészítéssel, sokkal finomabb lesz az étel. A hazai sertéstelepek közül az újmajori sertéstelep – amely a legismertebb hazai szalámigyártó cég beszállítója – a legtöbb magyar sertéstelephez viszonyítva sokkal szigorúbb állattartási és higiéniai elvárásokat támaszt magával szemben.

hus3

Mitől is lesz jó minőségű egy hús?

Az újmajori sertéstelep egyik dolgozójának Katona Gergelynek az a feladata, hogy mindent megtegyen, hogy a legkiválóbb minőségű alapanyagot nyújtsák a szalámigyár számára számára. Elsősorban a takarmányozás, a higiénia és az állatok tartása határozza meg a tőkehús minőségét, amelynek alapja a stabil genetikai- és állategészségügyi hátterű tenyészállomány.” – mondta Katona Gergely.

Higiénia mindenek előtt

Az újmajori telep szigorú Állategészségügyi Szabályzattal rendelkezik, amely részletesen tartalmazza a telep személy- és jármű forgalomra vonatkozó követelményeit. A legbelső zónába – az állatokhoz közvetlenül – bejutni sem egyszerű, a telepre jövet mindenkinek kötelező zuhanyoznia, hajat mosnia, majd telepi ruhába átöltöznie.

A sertéstelep – ami 1400 koca számára biztosít helyet – kiemelten magas állategészségügyi státusszal rendelkezik. A szigorú szabályozás célja, hogy a hét legjelentősebb „nagy gazdasági kárt okozó” sertésbetegségtől a telep mentes maradjon, így garantálva, hogy a malacok egészségesek legyenek.

A szigorú követelmények például azt is meghatározzák, hogy az állatorvos csak az újmajori telepet látogathatja (azaz magán állatorvosi szolgáltatást nem végezhet), a fertőzési lehetőségek elkerülése érdekében Ugyanezen ok miatt a dolgozók még otthon sem tarthatnak háziállatot.

A malacok a nyugodt környezetet szeretik

A modern technikai megoldások, a korszerű eszközök a telepen élő állatok megfelelő életkörülményeit szolgálják, de emellett az ott dolgozó szakemberek is külön hangsúlyt fektetnek az állatok gondozására.

sult-malac

A sertéstelepeken, tilos az állatok bántalmazása. „A szakembereink folyamatosan szem előtt tartják, hogy a malacokat a legritkábban zavarják csak és a nekik kedvező életkörülményeket – élőhelyet, hőmérsékletet, stb. – alakítanak ki, ezzel is csökkentve az őket érő stresszt.” – mondta Katona Gergely.

A stressz-mentes környezet elengedhetetlen része a megfelelő fekvőfelület, a tisztaság és kellő mennyiségű és minőségű takarmány és víz biztosítása. A malac és a koca hőmérsékleti igényei eltérnek, míg a koca a hűvösebb (20 fokot), a kismalacok a melegebb klímát (jellemzően 30 fok körülit) kedvelik. Mindezt a termek hőmérsékletének szabályozásával, továbbá egyedi fűtéssel biztosítják.

Forrás: