Így másszunk a táplálkozási piramis tetejére!

Ha már láttuk az új táplálkozási piramist, elgondolkodhatunk azon, hogy miért változott meg, vagyis, valójában mi volt a gond a régivel?

Mi is a gond az egykori táplálkozási piramissal?

Az alapvető dolgok, amelyeket annak idején mondtak nekünk az egészséges táplálkozásról, talán már nem is igazak? Szakértők szerint az új útbaigazítások hasonlóak a régiekhez. A grafikai változások a piramisban specifikusabbak, és egyértelműen mutatják a jelenlegi iránymutatásokat.

kiegyensulyozott_taplalkozas

Mint a szivárvány az égen!

A változásokat az új táplálkozási piramisban élénken színezett függőleges csíkok jelzik. Minden csík egy, a hat élelmiszercsoport közül: gabonák (narancssárga, a legszélesebb sáv), zöldségek (zöld), gyümölcsök (piros), olajok (sárga – a legvékonyabb sáv), tej – beleértve mindent, ami belőle készül (kék), hús és bab (lila).

A táplálkozási piramis csíkjai szélesebbek az alján, és keskenyebbek a tetején. Ez azt jelzi, hogy nem minden étel ugyanolyan értékű a csoportban. Például, a csirke és a marha egy csoportba eshet, de nem egyforma a táplálkozási értékük és kalóriaszámuk sem.

Első látásra talán kissé megterhelő végignézni a piramist és megjegyezni az irányelveket, de adjunk magunknak rá időt! Vigyünk véghez minden héten újabb egészséges változtatásokat, és így lassan elérkezünk a táplálkozási piramis tetejére!

Ez ugye azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, babot fogyasztunk, és kevesebb finomított lisztből készült terméket, teljes tejet, sajtot, hamburgert, és szénsavas italt.

 

Gondolkodjuk kis lépésekben!

Az új táplálkozási piramis számunkra előnyös testmozgás-gyakorlatokat is tartalmaz! Egy figurát is láthatunk mellette, amely arra emlékeztet minket, hogy az egészséges étkezés elválaszthatatlan a testmozgástól. Az optimális egészséghez mindkettő kiemelten fontos, ahogyan a betegségek megelőzéséhez és a súlyunk megfelelő szinten tartásához is.

A mozgás lehet bármilyen, ami edzésben tart: edzőtermi, otthoni torna, futás, jogging, tánc, biciklizés, és így tovább, de már az is sokat számít, ha például két megállóval előbb leszállunk a buszról, mielőtt hazaérnénk, és gyalog tesszük meg a hátralevő utat.

Lift helyett gyalogolunk, és két lábunkon sétálunk el a boltba. Aktívnak maradni azzal is lehet, ha gyakran kertészkedünk, a lényeg, hogy mozogjunk, és ne tespedjünk benn a kanapén! A táplálkozási piramis arra is felhívja a figyelmet, hogy nem minden étkezési terv megfelelő minden ember számára!

Nem mindenkinek van szüksége ugyanakkora mennyiségű ételre: a férfiaknak, a nőknek, a gyermekeknek a szükségletei eltérőek, ahogyan a túlsúlyos és a túl vékony embereké is. A piramis oldalán külön beírhatjuk saját adatainkat, nemünket, korunkat, testsúlyunkat, magasságunkat, aktivitási szintünket, hogy megkapjuk, pontosan mit kellene ennünk optimális esetben.

Nyomon követhetjük, jó úton járunk-e, legyen szó a mozgásról vagy az élelmiszer-bevitelről. Kritika leginkább azért fogalmazódott meg a régi táplálkozási piramissal kapcsolatban, mert „megmondta”, mit együnk, de azt nem, hogy mennyit, sokan pedig emiatt túl engedékenyek voltak magukkal szemben a „gabona” kategóriát illetően.

Fotó: 123rf.com

A gabonafogyasztás legalább felének kell teljes kiőrlésű gabonának lennie. Ezek közé tartoznak a zabételek, a teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék. Például, egy tál zabpehely reggelire két adag gabonát jelent, egy szendvics teljes kiőrlésű kenyérrel még két gabonaadagot ad a napi fogyasztáshoz, s meg is van a szükséges mennyiség egy napra.Az amerikaiak többsége nem tudta, mi a teljes kiőrlésű gabona, és az lett a vége, hogy túlságosan sok fehér kenyeret, fehér rizst és tésztát fogyasztottak. A mai táplálkozási piramis ezt a problémát kiküszöböli világos utasításaival, mennyiség szerint is megjelölve, hogy mennyit érdemes fogyasztani egy adott ételtípusból.

A zöldségek esetében, ha eszünk egy kis tál salátát az ebédhez és vacsorához, az 4 adag zöldség naponta. Még félcsészényi valami más zöldségből, és teljesítve a napi elvárás. Reggelire érdemes teljes narancslevet inni, egy almát és egy narancsot uzsonnaként elfogyasztani délután, s ezzel megvan a napi előírt gyümölcsfogyasztás.

A táplálkozási piramis célja, hogy segítsen a helyes ételek kiválasztásában, amelyek illeszkednek zsúfolt mindennapjainkhoz is, és a legtáplálóbbak. Ezen felül arra késztet, hogy figyeljünk a napi adagjainkra, és legyen meg a napi testmozgásunk is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index