Miért igyunk tejet?

Mostanában felmerültek olyan hírek is, hogy a tej hizlal, ráadásul nem is egészséges. A tejfogyasztás fontosságáról beszélt Dr. Szűcs Erzsébet egészségfejlesztő főorvos.

A tej a legegészségesebb italok egyike – jelentette ki Dr. Szűcs Erzsébet, a Reggeli napidoktor szakértője. Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag – a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó – riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin). A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, magnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert. Linolsav tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek (pl. érszűkület) kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású. Sokan azt hiszik, hogy a tej egészségtelen, de ezt szakértőnk cáfolja és arra kéri a lakosságot, hogy ne higgyen ezeknek a mendemondáknak, a tej igenis egészséges!

Gyermek számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, ugyanis 25-30 éves korra alakul ki az úgynevezett végleges csonttömeg. A csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kálcium mennyiség határozza meg.

Sokszor előfordul a gyermekkorukban nagy tejivónak hitt emberek felnőtt korukban bár jóval kevesebb tejet isznak vagy egyáltalán nem is isszák azt. Ennek oka a megváltozott emésztési funkciókban keresendő, nincs komolyabb hátulütője. Ám érdemes szakemberhez fordulni, mert esetleges tejérzékenység is fennállhat.

A meghívott vendégek egyike volt Gregor Bernadett, aki rendszeres tejfogyasztó. Gyermekei a reggeli müzlijükhoz, kakaóhoz szintén sokszor tejet isznak. A doktornő a tejfogyasztást mindenkinek minél nagyobb mennyiségben ajánlja, mindenféle formában, kezdve a reggeli tejes kávétól az esti kakaóig.

Forrás: