Színes gyümölcsöktől egészségesebben! 2011-04-13 Diéta Megosztás: Tweet A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színűek, méretűek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka! Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különböző színű, méretű és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikből fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei! Lássuk, melyik szín miről árulkodik! A piros zöldségek és gyümölcsök jelentős antioxidánsok, likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak. Nekik köszönhetjük a szívünk egészségét, a jó memóriát, segítenek a rák megelőzésében. Ilyenek például a paradicsom, a grépfrút, a görögdinnye, papaya, a piros alma, a cseresznye, tőzegáfonya, piros paprika, cékla, rebarbara, a földieper, a málna, a retek, de még a cikóriasaláta is. A narancs- illetve sárga színű zöldségek és gyümölcsök béta-karotinban gazdagok – megtalálható például az édes krumpliban, a mangóban, a sárgarépában, a sárgabarackban. A béta-karotin erősíti a látást, őrzi a bőr egészségét és védi az immunrendszert. Nagyon erős antioxidánsok, és nagyon sok bennük a C-vitamin. Karotinoidokat és bioflavonoidokat is tartalmaznak. Erősítik a szívet és a rákmegelőzésben is élen járnak. Közéjük tartoznak a sárgabarack, sárgadinnye, almából és grépfrútból a sárga. A citrom, a kivi, nektarin, narancs, mandarin, sárga körte, ananász, datolyaszilva, sárga cékla, de a sárga paprika, a pézsmatök, sütőtök, és a kukorica is. A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofillt tartalmaznak, lutein és indol nevű vegyi anyagok vannak bennük: nemcsak a csontokat erősítik kalciumtartalmuk miatt, de a látást is – a rák ellen pedig ugyancsak hatékonyak. Nem csoda, hogy a szüleink gyerekkorunk óta biztatnak a fogyasztásukra, az egészséges táplálkozás meghatározói. Zöld gyümölcsökből is rengeteg van: a kivi, a zöld citrom, zöld alma, a zöld körte, zöldpaprika, az avokádó, szőlőből a fehéres-zöld, de ide sorolható a sárgadinnye, a rukkola, spárga, spenót, szinte minden leveles zöldség; továbbá az articsóka, brokkoli, a zöld bab, zöld borsó, a zeller, a fejes káposzta, fejes saláta, uborka, zöldhagyma, és még sorolhatnánk. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök is nagyon hasznosak. A bennük levő fenol és antocián lassítja az öregedést, antioxidánsai megelőzik a betegségek, különösen a rák kialakulását. Szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, segítenek megőrizni a minél jobb memóriát. Ezek a zöldségek, gyümölcsök is ismerősek lesznek: a szilva, asztal szilva, mazsola, szeder, áfonya, a fekete bodza, a kék szőlő, fekete ribizli, a lila füge. Zöldségekből a vörös káposzta, a lila spárga, lila paprika, a padlizsán, lila répa, sőt lila krumpli is melegen ajánlott az egészséges táplálkozáshoz. A fehér gyümölcsök és zöldségek előnye az allicin nevű anyag. Nemcsak a szívre vannak jó hatással, és a többiekhez hasonlóan szerepet játszanak a rák megelőzésben, a koleszterin szint egészséges szinten tartásában is részt vesznek. Melyek ezek? Például a karalábé, a tarlólépa, karfiol, csicsóka, hagyma, fokhagyma, gomba, gyömbér, a fehér húsú burgonya, fehér nektarin, a banán és a barna körte. Bizonyos azonban, hogy a sort valamennyi szín esetében tudnánk még folytatni. Folytassuk és fogyasszuk is őket! Forrás: