Hull a szilva a fáról…

Egy rendkívül változatosan tálalható gyümölcs, aminek legalább kétezer fajtája ismert. A szilva széles rokonsága…

A lilás színű, apró szemű gyümölcs valóban zavarba ejtően sokrétű megjelenése és felhasználása tekintetében egyaránt. Az ízben, színben, formában és elkészítésében változatos csonthéjas remek táplálék frissen, vagy feldolgozva már egészen kicsi kortól.

Széles rokonság

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük, vagy vásárolhatjuk a feszes héjú, friss szemeket.

Változatos variációk

Az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Találunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha valamennyi variációra kíváncsiak vagyunk.

szilva

Mit rejt magában?

A rostban gazdag szilva a székrekedés természetes ellenszere. Bélproblémák esetén – akár a pici babáknál is – gyakran alkalmazott gyógyír. Bővelkedik antioxidánsban, található benne magnézium, kálium, kalcium, és foszfor. Vitaminban sem szenved hiányt, legnagyobb mennyiségben A-, B1-, B2-fajták fedezhetők fel húsában és héjában.

Tisztító kúra

A 85 %-ban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

Milyen formában fordul elő?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető, és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék válik belőle. Kompót formájában, sütemények elemeként, vagy a jól ismert, és előszeretettel fogyasztott pálinka alakjában is találkozhatunk vele. A mértékletesség elvére alapozva bátran fogyasztható valamennyi változatban, persze nem minden esetben a korra való tekintet nélkül.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.