Környezetbarát takarítás árvíz után

Közel 4000 kitelepített ember, többszáz összedőlt ház, többmilliárdos kár ? az idei árvíz mérlege. És akkor még szó sem esett a takarításról, fertőtlenítésről.

Legtöbbünknek nyomban a tömény vegyszerek jutnak eszébe, ha fertőtlenítésről van szó. Főleg ha árvíz után kell takarítani.

A levonuló árhullám sok szemetet és ugyanakkor fertőzésveszélyt hoz magával. A mai háziasszonyok a reklámok befolyása alatt a tisztaság fogalmát a drága vegyszerekkel társítják, és előszeretettel emelik le a polcról a különböző tartalmú dobozokat. Rendszerint többet a kelleténél. Valójában vannak olyan eljárások és szerek, melyekkel nemcsak környezetünket és pénztárcánkat kíméljük, hanem olyan társainkat, akik allergiásak, érzékenyek a tisztítószerekre. Merjük elővenni nagyanyáink módszereit, beválnak!

Íme, a takarítószerek környezetbarát (és jelentősen olcsóbb) változatai:

Citromlé:

Nem véletlen, hogy a legtöbb boltban kapható tisztítószer friss citromillatot áraszt: a citromlé természetes sav, és lebomlik a környezetben. Enyhén fehérít, jól tisztítja a fémeket és oldja a vízkövet. Töltsük a kifacsart citrom levét egy pumpás flakonba, spricceljük be a tisztítandó felületet, majd töröljük át száraz ruhával.10086Ecet:

Vizes oldata közepesen erős sav. Ez a legjobb fertőtlenítő és vízkőoldó szer. Vízzel alkotott elegye tökéletes tisztítószer, ajánlott ezzel többször átmosni a parkettát, kövezetet, ha bent járt házunkban a víz, valamint ha konyhai eszközeink és a fürdőszoba átmosása is történjen ecet segítségével. Egyszóval mindenhol alkalmazhatjuk.

Szódabikarbóna, nemcsak gyomorégésre:

A fehér, púderszerű anyagot a patikákban olcsóbban beszerezhetjük. Olyan, a környezetre ártalmatlan anyag, aminek kiváló nedvszívó és szagtalanító hatását ismerjük. A szemetesvödör aljába szórjunk egy keveset; vagy ha a lefolyóba akarjuk használni, akkor tegyünk belőle 4 kanállal, majd öntsünk rá forró vizet. Mivel nem karcol, kiváló üveg-, műanyag, fémfelületek tisztítására is.10085Mosószóda:

Nedvszívó, vízlágyító és zsíroldó fehér por. Kis mennyiséget használva is elérhetjük a kívánt hatást. Koszos tárgyak ásztatásához keverjük fel 15 liter vízben 2-3 kanállal. Általános le- és felmosáshoz egy liter, forró vízhez három evőkanál mosószódát tegyünk. Erősen szennyezett felületek tisztítására ugyancsak egy liter, forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát.

Borax:

Színtelen, természetes ásványi só, amit klór helyett tudunk használni fehérítőként és fertőtlenítőként egyaránt és lefolyócsövek, csatorna tisztítására is kiváló, ami főként árvíz után jön jól. Nagyon hasznos a fürdőszoba és a konyha tisztántartásában. A szódabikarbónához hasonlóan szagtalanító hatása is ismert.

Ha ezek után sem elégszünk meg a tisztaság illatával, használjunk természetes illóolajokat!

Forrás: