Sok a gazdag, de több a szegény

A Harvard Egyetem szociológus professzora szerint sokkal toleránsabbak az anyagi egyenlőtlenségekkel szemben a kínaiak, mint az európaiak.

Gazdagok és szegények között ugyan nagy a szakadék, de az életszínvonal általános javulása kompenzálja azt. Pekingi luxusáruház leírásával kezdi társadalmi egyenlőtlenségekkel foglakozó cikkét a Smart Planet, amely szerint a kínai társadalom elnézőbb azokkal a gazdagokkal szemben, akik számára a boltok az 1 millió dolláros karórát vagy a 160 ezer dolláros öltönyt kínálják. Elnézőek annak ellenére, hogy a Pekingben élők éves átlagkeresete a kormányzati adatok szerint alig 48 ezer dollár.

Szakértők szerint a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségi együttható Kínában már magasabb, mint az Egyesült Államokban, ráadásul a szakadék gyorsabban nő, mint Brazíliában vagy Indiában. Az anyagi különbözőség a kínaiak figyelmét sem kerülte el: egy tavalyi kutatás szerint országuk egyik legsúlyosabb problémájának tartják azt. Ennek ellenére, a Harvard Egyetem szociológia professzora szerint, a szegények és a gazdagok közötti aránytalanság nem fog társadalmi instabilitáshoz vezetni Kínában.

3fctt4te1

Martyn Whyte professzor ezen kijelentését 2004 és 2009 közötti kínai kutatásaira alapozza, amelynek adatai szerint a kínaiak sok nemzetnél elnézőbb attitűddel bírnak a gazdagokkal szemben. 2004-es felmérése szerint Kínában tízből heten tartják túl magasnak a jövedelmi különbségeket, míg egyes európai országokban ez az arány meghaladja kilencet. Whyte professzor szerint ezek az arányok azóta sem változtak különösebben.

A harvardi szakértő szerint Kína relatív toleranciája több okra vezethető vissza. Először is a gazdagak számának, illetve a jövedelmi különbségek emelkedése mellett általános életszínvonal javulás megy végbe az országban, így még a rosszabb helyzetben élők is optimistábbak előrejutásukat illetően. Másodszor a kínai mentalitás értékeli a kemény munkát és az egyéni erőfeszítést, és hisz abban, hogy ezek segítségével érhetik el a legtöbbet.

Whyte felmérései szerint tízből hat kínai meggyőződéssel vallja, hogy a kemény munkának meg lesz a jutalma. A szakértő szerint tehát, bár a gazdagokkal szembeni ellenséges érzület létezik Kínában, csak azokkal szemben jelentkezik erőteljesen, akik visszaélnek pozíciójukkal, azt viszont nem bánják, ha valaki a saját erejéből, tudása és képességei segítségével lesz milliomossá, mint ahogy azt sem, ha az így megszerzett pénzét elherdálja.

Forrás: