Gyilkos róka

A rosszullét és hányás a terhesség árulkodó jelei, melyek a leendő anyák több mint 80 %-át érintik. Néhány anya esetében azonban a tünetek olyan súlyosak lehetnek, hogy kórházi ellátásra van szükség.

Egy új gyógyszerelési protokoll, melyet a Szent Justine Egyetemi Kórházban vezettek be hatásosnak tűnik, a tünetek gyors elmulasztásában, ráadásul biztonságosabb, mint a megelőző kezelési módszerek. A felfedezés, mely az anyáknak és a bébiknek egyaránt jó hír, a European Journal of Obestetrics and Gynecology and Reproductive Biology nevű folyóiratban jelent meg.

?2002-ben az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Nyilvántartási Hivatal) és a Kanada Egészsége nevű szervezet figyelmeztetései miatt meg gyorsan meg kellett változtatnunk a hyperemesis gravidarum (HG), más néven a terhesség alatt jelentkező súlyos hányinger és hányás gyógyszeres kezelésének szabályzatát.? ? mondta Anick Bérard professzor.

7573?A figyelmeztetés arról szólt, hogy a korábban használt hányás megelőző gyógyszereknek negatív hatásai lehetnek az anyák szív- és érrendszerére. Így gyorsan kellett új kezelést választanunk, mely biztonságosabb. Jelen tanulmány korábbi felmérések adatait vizsgálva igyekszik megbecsülni a kezelés hatékonyságát.? – tette hozzá a szakértő. Dr. Bérard és csapata, kétszázhuszonkilenc, a kórházba HG-vel felvett terhes nőt vizsgált.

A tudósok összehasonlították a hagyományos gyógyszer a droperidol hatásait az újabb metoklopramid hatásaival. Az találták, hogy a metoklopramid gyorsabban hatott a rosszullét kezelésében, mint a droperidol.

Fontos, hogy azt is megállapították, hogy a gyógyszer szedése nem jár a születési rendellenességek előfordulásának növelésével, azokhoz az anyákhoz képest, akik semmilyen gyógyszer nem szednek. Amint azt várták, a metoklopramid szedése semmilyen komoly mellékhatással nem jár.7574?Ez a tanulmány megerősíti a protokollt.? ? mondta Dr. Bérard. ?Mivel klinikai kísérletek nem folyhatnak terhes nők részvételével, korábbi tanulmányok adataira kellett hagyatkoznunk. Reméljük, hogy hamarosan más intézetek is átveszik az új kezelési eljárást.? A hyperemesis gravidarum, vagy a terhesség alatti súlyos hányinger és hányás a terhes nők körülbelül 1 %-át érinti.

Amennyiben nem kezelik, komoly súlyvesztéssel, kiszáradással vagy akár halállal is járhat. A tünetek melyekre figyelni kell, a leküzdhetetlen hányinger és hányás, a táplálék benntartására való képtelenség két három napig, valamint erőtlenség. Dr. Bérard szerint az érintett nőknek nem szabad sokat várni, mielőtt orvosi segítségért folyamodnak. ?Minél tovább tartanak a tünetek, annál tovább tart a kórházi kezelés is.? ? mondta, hozzátéve, hogy a HG-vel kezelt nők többsége háromnapos kezelést követően elhagyhatja a kórházat és otthon folytathatja a gyógyszerek szedését.

Forrás: