Sportolás terhesség alatt

Dr. Cseh Erika szülész-nőgyógyásszal a kismamák és a sportolás témakörét beszélték ki a Csak Csajokban

A kismamák teljesítőképességében, állóképességében óriási különbség lehet. Minden nagyobb, feltehetőleg megerőltető sport elkezdése előtt a kismamának érdemes egy orvossal konzultálnia. Nagy különbség van aközött, hogy valaki a terhesség előtt is rendszeresen mozgott vagy a terhessége alatt kezd el sportolni. Aki már a terhessége előtt is aktívan sportolt, annak szervezete már hozzászokott a mozgáshoz és függetlenül attól, hogy a terhesség megváltoztatja a kismama testfelépítését, izomzatát, mégis teste könnyebben kezeli a mozgást.

Az utóbbi esetben azt szokták javasolni, hogy a 12. hétig ne sportoljon, mert túl megterhelő lenne a szervezetnek. Ezután pedig kifejezetten kismamáknak tervezett mozgásokat ajánlanak, mint például kismama tornát, kismama jógát. Ezek a szülés során használt izmokat erősítik, de nem terhelik a hasizmokat. A várandósság előrehaladtával a hormonok fellazítják az izületeket, ezért jóval nagyobb a sérülés lehetősége, emiatt az anyukáknak fokozottan oda kell figyelniük a mozdulatsorok helyes végzésére.

A három trimesztert is érdemes különválasztani, hiszen az elsőben ugyan még könnyen tudnak mozogni a nők, de sokan a hányás, szédülés miatt nem mégsem teszik, a középső szakasz a legstabilabb, majd az utolsó pár hónapban a hatalmas pocak nehezíti a mozgást.

Vannak olyan mozgásformák, amiket az egész terhesség alatt bátran űzhetnek a kismamák, ilyen például a kocogás, az úszás. Ugyanakkor a megerőltető sportok a terhesség egyik szakaszában sem javasoltak, például a küzdősport vagy a kemény futás kifejezetten tilos.

Valójában mindenki érzi, hogy mi az, ami még jól esik. Ha kellemetlen érzést tapasztal a kismama, semmiképpen nem szabad erőltetni. A sportot minden esetben abba kell hagyni, amennyiben alhasi görcsök vagy vérzés jelentkezik a kismamánál és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Forrás: