Szeborreás a bőröm – miért és mit tegyek vele?

Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász szakorvos a szeborreás bőrbetegség kialakulásának okáról és kezeléséről beszélt a Csak Csajokban.

A szeborrea fokozott faggyúműködésre utal, azaz egy zsíros bőrt eredményező bőrbetegség. Nyáron jóval többen szenvednek tőle, mint télen. Főként olyan helyeken fordul elő, ahol a faggyúmirigyek nagy számban fordulnak elő a bőrben, például az arcon található T vonalon (áll, orr, homlok vonalán), illetve a testünk nagyobb mennyiségű szőrrel fedett területein.

Életünk során nagyon változó a faggyútermelés mennyisége és minősége, vannak különböző korcsoportok, amelyben a faggyútermelés fokozottabb. Tinédzser korban nagyon gyakori a szeborreás bőr, mely az akne betegség alapja is lehet. Kisgyermekkorban (akár 3 éves kortól) a később ekcémás bőrre hajlamos gyermekeknél fordul elő.

A szeborreás bőr kialakulásának oka

Mindenkiben genetikailag kódolt, mint például a herpesz. Amennyiben a szülőkre nem volt jellemző a zsíros bőr, úgy nagy eséllyel a gyermeknek sem kell tartania ettől a (nem csak) szépséghibától. Gregor Bernadett színművésznő tinédzserkorát is szép, tiszta bőrrel vészelte át és a genetikának is köszönhetően, de a fiának sem kell ilyen problémákkal bajlódnia.

A szeborreás bőr kialakulásának továbbá számos oka lehet. Többek között a hormonháztartásunk is fokozhatja a faggyú működését, ezen kívül számos külső tényező is szerepet játszik például: a stressz, a mozgás hiánya, a helytelen táplálkozás, a helytelen bőrápolás, az emésztési zavarok, a vitaminhiány és a rossz levegő. Sok esetben azonban nem csupán külső tényezők állnak a betegség hátterében, hanem komoly testi, lelki problémák. Egyre jellemzőbb a stressz miatt kialakult bőrbetegségek száma is.

A szeborreás bőr kezelése

A genetikai hajlamosságon az orvostudomány nem tud változtatni. Leginkább tüneti kezelésre van lehetőség. Korfüggő a kezelések milyensége. Ha nagyon kiterjedt gyulladásról van szó, akkor először a bőrgyulladást kell csökkenteni. Bizonyos kórokozók (gombák) is nagy szerepet játszanak a szeborreás bőrbetegség kialakulásában. Folyamatos kíméletes, de alapos arctisztítás, mélytisztítás tompíthatja a tüneteket.

A szeborreás bőrgyulladással az ilyen betegséggel rendelkezők kb. 30%-a fordul csupán orvoshoz, a maradék 70% nem kezelte ezt a problémát. Ez nem feltétlenül gond, főként ha a beteg nem érzi problémásnak ezt a szépséghibát.

Forrás:


Egy válasz

  1. Dr. Kalász Lászlóné

    Tisztelt Doktornő!
    77 éves nő vagyok. Pár éve vettem észre, hogy arcbőrömön, ha körömmel meghúzom a bőrt, olyan, mintha a pórusokból kis fehér porszemek jönnének. Egy-két helyen vastagabb a bőr, amit megkaparva, szintén fehér, hámlás szerű pörk jön le. Az utóbbi időben pedig mintha zsíros lenne a bőröm úgy, hogy nem “szellőzik”.
    Gyógyszereim: napi 1 db Plagrel, 2×1 Detralex.
    Pár éve sok amerikai mogyorót és diót ettem, nagyon kívántam, kb. fél éve abbahagytam.
    Legutóbbi vérképem – kardiológusom szerint – rendben van, csak a Mg értéke volt feltűnően magas.
    Kérem szíves válaszát, mi lehet a probléma? Köszönettel: Dr. Kalász László né