Szívás, ha szívsz!

A legújabb kutatási eredmények szerint a dohányzásról leszokó fiatal felnőtteknél már néhány héten belül érzékelhető a köhögés és más légzőszervi tünetek súlyosságának csökkenése.

A vizsgálatokban 327, 18 és 24 év közötti egyetemi hallgató vett részt, akiket mind egy motivációs program keretében próbáltak leszoktatni a dohányzásról. A résztvevők több mint fele napi 5-10 szálat szívott és öt évnél hosszabb ideje volt dohányos.

A Texas Egyetem Anderson Rákkutató Központjának adatai szerint a legalább két hétig nem dohányzók esetében jelentősen csökkent a dohányzással együtt járó kellemetlen légzőszervi tünetek, például a köhögés súlyossága.

cigaretta8

"Nagyon fontos tudni, hogy a leszokás már heteken, sőt napokon belül is javíthatja az életminőséget, nem kell tehát években vagy évtizedekben gondolkodni. Ez segíthet motiválni a fiatalokat, akik így még azelőtt leszokhatnak, hogy valóban nagy kárt tettek volna az egészségükben" – nyilatkozta Dr. Harold Farber, a Baylor Orvosi Egyetem gyermek-pulmonológus tanársegédje.

A kutatás részletes leírása a Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology című lapban olvasható.

Forrás: