Felújítják a győri nyugdíjas otthont

Mintegy 180 millió forintból felújítják Győr legnagyobb bentlakásos nyugdíjasotthonát. A munkálatokra fordított összeget teljes egészében pályázati forrásból teremtette elő az intézmény.

Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a városban 232 tartós és 43 átmeneti szálláshely várja a rászoruló időseket, ebből 135 van a Kálóczy téri épületben, ahol nyárom kezdődnek a munkálatok.

Az 1980-ban átadott épület külső ablakainak, ajtóinak cseréje és a homlokzat szigetelése az energiahatékonyság növelését szolgálja, a most felújítandó lift mellé pedig újat építenek, hogy teljes biztonsággal kiszolgálhassák az ott élőket.

Emellett úgy helyezik át az ebédlőt, hogy minden lakó elérhesse az épületen belülről, ne kelljen hidegben, fagyban a szabadban eljutnia oda – mondta, megemlítve, hogy az ott élők mintegy kétharmada él testi vagy szellemi fogyatékkal. Ezért tervezik újabb területek akadálymentesítését, továbbá minden emeleten két-két szobát alakítanak ki mozgáskorlátozottaknak.

Az intézmény vezetője hangsúlyozta: úgy akarják végrehajtani a munkálatokat, hogy ne kelljen szobáikból kiköltöztetni az időseket.

Várhatóan heteken belül aláírhatják az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt támogatási szerződését, augusztusra lezárulhat a közbeszerzés, majd elkezdődhetnek az építési munkálatok. Az avatást a jövő nyárra tervezik.

Forrás: