Izületi egészségmegőrzés

Még a fiatalok ízületei is fájhatnak időnként és számukra is rendkívül fontos az ízületek állandó karbantartása.

Szerencsére az életmódbeli változtatások segíthetnek, hogy tovább aktívak maradjunk. "Az átlagosan 70 évnyi várható élettartam mellett különösen fontos, hogy vigyázzunk testünkre" – nyilatkozta Dr. Kevin Bonner, a Sentara Leigh Kórház ortopéd sebésze.

A legfontosabb, hogy maradjunk edzésben. Az erős izomzat tehermentesíti a porcokat és segít az ízületeknek a helyükön maradni. Fontos, hogy edzésprogramunk kardiovaszkuláris és erőnléti gyakorlatokat is tartalmazzon.

Próbáljuk tartani súlyunkat. Minden extra kiló 12-14-szeresére növeli a térdekre nehezedő nyomást. Figyeljünk továbbá a tartásunkra. A görnyedt tartás miatt súlyunk egyenetlenül nehezedik ízületeinkre, ez pedig károsíthatja az ínszalagokat és izmokat is.

izulet9

Kerüljük az ízületeket károsító mozgásformákat, különösen, ha hajlamosak vagyunk a reumás ízületi gyulladásra. Próbálkozzunk inkább az úszással és a kerékpározással, ezek ugyanis nem terhelik ízületeinket.

Ne hajtsuk túl magunkat és lehetőleg ne növeljük edzésünk hosszát hetente több, mint tíz százalékkal. A mozgásformákat mindig szakértő segítségével tanuljuk meg, ezen kívül semmiképp se hagyjuk ki a bemelegítést és a nyújtást.

Ha már kialakult a fájdalom, mindenképp keressünk fel egy specialistát, ugyanis így elkerülhetjük a maradandó károsodásokat.

Forrás:


Egy válasz