Változz, hogy ne légy depressziós!

Egy országos felmérés azt mutatta, hogy a többség felhasználná a genetikai depresszió teszteket a kockázatos viselkedés visszaszorítására.

Egy országos felmérés azt mutatta, hogy az ausztrálok nyolcvan százaléka hajlandó lenne viselkedése radikális megváltoztatására, ha a tesztek azt mutatnák, hogy genetikai hajlammal rendelkezik a depresszióra.

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói által végzett, a Journal of Affective Disorders szaklapban megjelent tanulmány az első teljes népességre kiterjedő elemzés, amely a mentális betegségek kockázatának szűrésével kapcsolatos ausztrál hozzáállást vizsgálta.

Az 1046 felnőtt részvételével készített randomizált telefonos felmérés azt mutatta, hogy a döntő többség támogatja a genetikai tesztek alkalmazását annak érdekében, hogy az emberek az előtt tehessék meg a szükséges lépéseket, hogy a betegség megjelenik.

shutterstock_61490962

Különösen igaz ez azokra, akik úgy vélik, hogy ők maguk vagy gyermekeik az átlagosnál nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A támogatást élvező megelőző stratégiák közé tartozik a gyermekek stressztűrésének kialakítása (92%), a saját stressz módosítása (84%), a terápiák megkezdése (80%) valamint a mértéktelen kábítószer és alkoholfogyasztás visszaszorítása (74%).

A megelőző stratégiákra irányuló nagy érdeklődés hátterében annak megértése áll, hogy bár az emberek rendelkezhetnek genetikai hajlammal a mentális rendellenességekre, a környezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy a genetikai szűrővizsgálatokat széles körben támogatná a lakosság, mert a többség értékes klinikai eszköznek tartja a korai beavatkozás érdekében a magas kockázatú csoportokban.

„Nem biztos, hogy a depresszió kialakul egy olyan emberben, akire az átlagosnál magasabb kockázat leselkedik, akár ki vannak téve stresszes eseményeknek, akár nem” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Alex Wilde. „A legtöbb ember mégis készen áll arra, hogy megpróbálja megelőzni a depresszív betegségek kialakulását azzal, hogy változtat kockázatos viselkedésein.”

https://napidoktor.hu/cikk/109.13545/Depressziossa-alusszuk-magunkat

Forrás: