Alkohol és szív: barátok vagy ellenségek?

A kanadai Addiktológiai és Mentálhigiénés Központ (CAMH) az alkoholfogyasztás és a szívbetegség összefüggéséről készített metaelemzése újfent azt bizonyítja, hogy napi egy pohárka vörösbor védelmet nyújthat a szívbetegséggel szemben.

„Nagyon összetett kérdés” – állítja az Addiction szaklapban megjelent tanulmány társszerzője, Dr. Juergen Rehm. „Bár az alkoholfogyasztás és az iszkémiás szívbetegség közötti szívbarát összefüggés kimutatható, ez nem vonatkozik minden emberre, még kis mennyiségű fogyasztás esetén sem.”

Az iszkémiás szívbetegség gyakran okoz megbetegedést és halálozást a nyugati világban. Tünetei az angina, a szívfájdalom és a szívelégtelenség. Az elemzés során 44 olyan tanulmányt vizsgáltak, amelyek 957 654 ember esetében összesen 38 627 iszkémiás szívbetegség eseményre tértek ki.

Dr. Rehm elmondta, jelentős eltéréseket tapasztaltak a kutatások között, különösen a napi egy-két ital átlagfogyasztás esetében. A szívbarát összefüggés nemenként, ivási mintánként és az egyes egészségügyi hatásonként. A kockázat eltérő alakulása figyelhető meg a nemek között; a nőkben magasabb a morbiditás és a mortalitás kockázata.

37gadoly

Az egyes személyek esetében ráadásul az alkoholfogyasztás és az iszkémiás szívbetegség kapcsolatát nem szabad elválasztani más betegségektől. Az alkoholfogyasztás még kis mennyiségben is káros hatást gyakorolhat számos más betegség, például több rákbetegség kimenetelére is. Dr. Rehm szerint már napi egy ital is megnöveli az emlőrák kockázatát. Ennek ellenére a napi mindössze egy ital esetében a mortalitásra gyakorolt nettó hatás még így is előnyös. E fölött azonban a nettó kockázat minden egyes további itallal nő. Ha például valaki rohamszerűen iszik akár csak egyszer egy hónapban, az enyhe-közepes alkoholfogyasztás minden előnye eltűnik. Rohamszerű ivásról nők esetében négy, férfiak esetében öt ital egyszerre történő elfogyasztásakor beszélünk.

A kutatók szerint az előnyök és hátrányok összetettsége miatt az orvosoknak minden esetben figyelembe kell venniük az adott beteg egyéni kockázati állapotát az alkoholfogyasztással kapcsolatos tanácsadáskor. „Az átlagos alkoholfogyasztás az iszkémiás szívbetegséggel összefüggő kockázat/előny arányával kapcsolatban további bizonyítékokra lesz szükség ahhoz, hogy tájékoztatni lehessen a közvéleményt és az orvosokat az alkoholfogyasztás biztonságos illetve alacsony kockázatú szintjéről” – írják a tanulmány szerzői. „Eredményeink alátámasztják azokat a jelenlegi ajánlásokat, amelyek alacsonyabb alkoholfogyasztási korlátot állapítanak meg a nők számára.”

Forrás: