Influenza helyzetkép a világon

A WHO március 1.-én kiadott közleménye szerint az influenza aktivitása Észak-Amerikában tovább csökkent, mindössze néhány területen tartja magát.

Az influenza B vírus aránya az elmúlt hónapok összesítése alapján enyhén növekedett, de még mindig az A (H3N2) vírus a leggyakoribb.

Az idei influenza járvány az Észak-amerikai kontinensen minden korábbnál súlyosabb volt,  különösen a nagy számú tüdőgyulladás és influenza okozta kórházi ellátásra szorultak és a felnőttek, azon belül is a 65 évesnél idősebb korosztályt érintően. Európában az influenza aktivitás csökkent a kontinens északi és nyugati országaiban, de tovább növekedett a keleti része a régióban.

Míg leggyakrabban az influenza A (H1N1) pdm09 volt a leggyakrabban észlelt vírus Európában, összességében figyelemre méltó kivételnek tekinthető Dánia, Írország és az Egyesült Királyság, ahol a korábbi évekhez képest sokkal több volt a megbetegedés.

natha_influenza_kapgaleria5

Európa többi részén, valamint Bulgária, Olaszország és Spanyolországban jelentették az influenza B vírus gyakoriságát, 14 ország jelentése alapján pedig az átlagosnál magasabb volt az influenza megbetegedésekhez köthető halálozás a 65 évesnél idősebbek körében, de nem olyan magas, mint az előző két szezonban.

Ázsia területén az influenza aktivitás csökkent, kivéve Mongóliát, ahol elérte a csúcsot.

A trópusi régiókban és a déli félteke országaiban alacsony influenza-aktivitás jelentettek, megmaradt az átlagos szezonális szinten – közölte a napidoktor.hu-val WHO genfi globális Influenza Szolgálata.

Forrás: