Több helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra

Éjszaka átmenetileg megnövekszik, majd hajnaltól nyugat felől fel is szakadozik a felhőzet, és napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap.

Több helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra, főként az északi, északkeleti országrészben heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Többfelé megerősödik a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében akár komolyabb szélrohamok is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de északkeleten néhol 19 fok is lehet.

Front ugyan nem lesz felettünk, de a légkör magasabb szintjein továbbra is melegedés zajlik, emiatt a különösen érzékenyek melegfronti hatásokkal számolhatnak. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A meteorológiai előrejelzés alapján várható délnyugati áramlással mediterrán eredetű pollenszemek is érkezhetnek hazánkba – így például az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben. A tölgy és a kőris virágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

 

Forrás: met.hu