Szilveszteri falatok

Gyors receptek az otthon tartott bulik házigazdáinak, hogy az év utolsó napja ne csak főzőcskézéssel teljen. További szilveszteri finomságok a Fahéj magazin téli számában!

Citromfüves sertés kebab alma mártogatóssal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 marék friss citromfű metélve
  • só, bors

 

Az alma mártogatóshoz:

  • 2 db hámozott, apróra vágott alma
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 db apróra vágott paradicsom
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • kevés só
  • 1 teáskanál ecet

Az alapanyagokat összekeverjük egy tálban, majd 10-12 db egyforma méretű gombócot készítünk belőle. Ezeket egyenként rágyurmázzuk egy-egy hurkapálcára.

160 fokos sütőben 20 percet sütjük.

A mártogatóshoz az alapanyagokat egy kis lábasba tesszük, majd gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, míg el nem fő a leve.

Lencsés-spenótos tavaszi tekercs

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 csomag tavaszi tekercs lap (fagyasztva kapható)
  • 10 dkg sós vízben főtt lencse
  • 20 dkg spenótlevél alaposan lecsepegtetve, sósan-fokhagymásan
  • tojásfehérje a kenéshez

 

A lencsét és a spenótot jól elkeverjük, egy szűrő felett még kinyomkodjuk belőle a maradék vizet.

20 db egyenlő nagyságú gombócot formálunk a keverékből.

A kiolvadt tavaszi tekercset óvatosan széthúzzuk lapokra, egy tálra tesszük és gyorsan letakarjuk, ugyanis nagyon hamar kiszárad.

Egy lapot magunk elé veszünk úgy, hogy az egyik sarka felénk nézzen. A sarokra merőlegesen ráhelyezzük az egyik gombócot, kissé szétnyomkodjuk.

Tojásfehérjével óvatosan, nem túl sokat használva megkenjük a lap széleit.

A töltelékre szorosan ráhajtjuk a tészta két szélét, majd ugyancsak szorosan a közepéig feltekerjük. Ott ismét ráhajtjuk a két sarkot, megkenjük a tojásfehérjével, majd végig feltekerjük.

Forró olajban aranybarnára sütjük. Citromos-tejfölös mártogatóval ajánljuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.