Ünnepek utáni szomorúság – Mit tehetünk ellene?   2.rész

A felfokozott hangulat, a sok találkozás, evés-ivás után egyszercsak véget ér az ünneplés. Sok embert kerít hatalmába ilyenkor a csalódást, magány érzése. Mi az ünnep utáni szomorúság oka? Vajon fel lehet rá készülni?

Sokan sokféleképpen kezelik a karácsonyi ünnepeket és az újévvárást időszakát. Vannak, akik a vidámság évszakának tartják a telet, mások ironikusan nyilatkoznak róla, megint mások valahol a kettő közötti érzésekkel viszonyulnak hozzá.

sírás, tragédia, szomorúság, nő

Fotó: 123rf.com

Nem kevés embert nyomaszt a bánat, a veszteség és a nyüzsgés okozta stressz, amely a mentális egészségre is kihat.

S azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mi történik, amikor a karácsonyfát lebontjuk, a díszek a dobozba kerülnek január 2-a után. Az újévezést követően sok embernél jelentkezik szomorúság, függetlenül attól, hogy milyen érzéseket táplál az ünnepek iránt.

Mit tehetünk az ünnep utáni szomorúság ellen?

Van rá mód, hogy felkészüljünk rá. Lássuk, milyen hasznos megküzdési mechanizmusok léteznek, hogy kicsit vidámabbnak érezzük magunkat januárban és azt követően.

1.Állítsunk fel határokat

Az ünnepek utáni szomorúságot részben az ünnepnapok alatti tapasztalataink váltják ki.

Ha kötelességünknek érezzük, hogy olyan családtagokkal vegyünk részt eseményeken, akikkel problémáink vannak, vagy olyan hagyományokban vegyünk részt, melyeket nem is élvezünk, az bizony a csalódottság érzéséhez vezethet.

Irigységet is érezhetünk, csak mert megnéztük barátaink boldogságot sugárzó közösségi média bejegyzéseit.

Állítsunk fel határokat. Ez jelentheti azt, hogy bizonyos családi eseményeket kihagyunk, de köthetünk  kompromisszumot is, amely megnyugtatja szeretteinket, s közben a magunk mentális egészségét is óvjuk.

„Ha anyukánk azt szeretné, hogy 10 napra menjünk haza, de mi otthon egyre idegesebbé válunk, akkor menjünk csak egy hétvégére” – ad ötletet Dow, hozzátéve: ha jobban érezzük magunkat úgy, akár megszállhatunk másutt is.

2.Változtassunk gondolkodásmódunkon

Mazzei szerint sok ember tölti az ünnepi időszakot azzal, hogy retteg az utána jövőtől. Ezeket a teljesen haszontalan gondolatokat érdemes kiváltani kognitív újrakeretezéssel.

„Fogalmazzuk át magunkban a „január borzalmas hónap lesz” gondolatot a következőre: bár hiányozni fognak az ünnepek, arra koncentrálok majd, ami most fontos számomra és hálás leszek az ünnepek alatt átélt időért” – javasolja.

Egy 2018-as tanulmány, melyben 201 súlyos mentális betegségben és poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedő személy vett részt, azt mutatta: a kognitív újrakeretezés vagy „szerkezetátalakítás” jelentősen csökkentette a PTSD tüneteit.

3.Fontos az öngondoskodás

Bár az ünnepi nyüzsgés alatt nehéz tartani a rutint, ha időt szakítunk magunkra, az segíthet áttérni egyik időszakról a másikra – mondja Angela Ficken.

„Lehet, hogy a bulik és az ünnepi szórakozás véget ért, de az öngondoskodási rutin megmarad. A következetesség segíthet átvészelni az ünnep utáni szomorúságot”.

A rutinnak nem kell bonyolultnak lennie – sétáljunk például heti rendszerességgel vagy kávézzunk minden péntek reggel egy jóbaráttal.

4.Támaszkodjunk a baráti körünkre

Gyakori, hogy az ünnepi forgatag után a hirtelen jött magány és elszigeteltség okoz szomorúságot.

A barátokra támaszkodva azonban továbbra is úgy érezhetjük, hogy kapcsolatban maradtunk általunk szeretett emberekkel. Ha számítunk rá, hogy ünnepek után szomorúak leszünk, hívjunk fel valakit, akiben megbízunk.

Mondjuk el neki, mire van szükségünk, legyünk őszinték – egy jóbarátnak hamarabb öntjük ki a szívünket. Az ünnepek alatt tapasztalt élményeinket is elmesélhetjük neki. Lehet, hogy ő is hasonló érzéseket él át és rájöhetünk: nem vagyunk egyedül – ajánlja Kiana Shelton, a Mindpath Health szakembere.

5.Gyakoroljuk a hála érzését

A hála gyakorlása a teljes ünnepi időszak alatt lehetővé teheti, hogy a jó érzések az azt követő hetekre, hónapokra is kihassanak.

„Találjunk ki minden nap három dolgot, amiért hálásak lehetünk– ajánlja Mazzei. – Folytassuk a gyakorlatot az ünnepek után is.”

Egy 2019-es kutatás kimutatta, hogy a hála érzése növelheti az elégedettséget mindennapjainkban.

6.Ütemezzünk be eseményeket ünnepek utánra

Bár a folyamatos bulik és összejövetelek megterhelőek lehetnek, nem mindenki várja, hogy újra eljöjjön a nyugalmasabb időszak.

Folytassuk az összejöveteleket azokkal, akiknek szeretnénk megőrizni a társaságát – különösen, ha az ünnepek alatt rájöttünk, hogy nem találkozunk elég gyakran. Ha betervezünk újabb találkozókat, ismét lesz mit várni.

7.Menet közben is meg tudunk birkózni az érzésekkel

Még ha felkészült is a támogatási rendszerünk (vagyis a családi vagy baráti kör) és a megküzdési mechanizmusunk, akkor is jelenthet kihívást az ünnepek utáni szomorúság.

Ha ránktörnek a negatív érzések, Dow három lépésből álló folyamatot javasol.

  • Azonosítsuk érzéseinket naplóírással, vagy azzal, hogy beszélgetünk egy baráttal. Ezt a lépést azonban meg kell tennünk.

„Van egy pont, amikor a tagadást választjuk a magányunkon való elmélkedés közben – mondja Dow. Azonban ha egyszer elismerjük érzéseinket, általában kezelhetőnek érezzünk magunkat”.

 

  • Fontos az érzések „újrakeretezése”, beleértve a kihívásokat is – lehetővé teszi annak megvizsgálását, hogy milyen változtatásokra van szükség. Ha például magányosak vagyunk, ideje új kapcsolatokat kialakítani emberekkel.
  • Ha üresnek érezzük magunkat, fontoljuk meg az önkénteskedést, vagy kezdünk valamibe, ami értelmet ad az életünknek.
  • Rosszul érezzük magunkat? Ideje változtatni a következő évben.
  • Ne feledjük el a hálanaplónkat sem: írjunk le naponta három dolgot, amiért hálásak vagyunk.

orvos beteg

8.Keressünk fel szakembert

Amennyiben úgy érezzük, súlyosan érint minket az ünnepek utáni szomorúság, érdemes megfontolnunk egy terapeuta felkeresését is. Az alkalmazkodás az új időszakhoz nehéz lehet, de néhány eszközzel könnyen visszakormányozhatjuk életünket a rendes kerékvágásba. A szakember segítsége felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

 

Ünnepek utáni szomorúság – Mit tehetünk ellene?

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.