Ropogtassunk: mákos-sajtos korong

Van az úgy néha, hogy rájön az emberre a ropogtathanék-valamit életérzés. Na, ilyenkor jól jön egy nagy doboz a kedvenc mákos-sajtos korongból.

mákos-sajtos korong

Nem tudom te hogy vagy vele, de nálunk valaki(k)re mindig rájön a ropogtathatnék. Szerencsére a legtöbb sós ropogatnivalóhoz nem kell túl sok minden: liszt, sütőpor, só, na, meg némi tejföl, tojás, esetleg sajt meg valami mag megszórni. És a legtöbb recept nem is időigényes, persze vannak olyanok, ahol van kelesztési meg pihentetési idő, de nem mindegyiknél. És ez az én szerencsém.

Utána pedig már csak egy jó recept kell a családi gyűjteményből és alig fél óra, hogy a sütőből ínycsiklandó illatok terítsék be a lakást, én pedig elégedetten zsebelhessem be a dícséreteket egy olyan egyszerű finomságért, mint a mákos-sajtos rúd.

Mákos-sajtos korong

mákos-sajtos korong

Előkészítési idő:  
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  
Sós rágcsa gyorsan, egyszerűen
Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • ¼ csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás szétválasztva (a sárgája kerül a tésztába, a fehérjével fogjuk megkenni)
  • 4 dkg mák (nem darált)
  • 15 dkg tejföl
  • 1 púpos kiskanál só
Elkészítés
  1. Gyúrjuk egynemű tésztává az összes hozzávalót.
  2. Pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra a nyers tésztát, majd kenjük meg a tojásfehérjével.
  3. A legkisebb méretű pogácsaszaggatóval formáljunk korongokat a tésztából.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  5. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és helyezzük rá a mákos-sajtos korongokat.
  6. Süssük őket aranybarnára.

mákos-sajtos korong

mákos-sajtos korong

Forrás: Mom with Five