Olcsóbban taxizhatnának a fogyatékkal élők

Európában is egyedülálló kezdeményezéssel kereste meg a Budapest Taxi a fővárosi önkormányzatot. Több civil szervezettel egyeztetve a fogyatékkal élőknek szeretne kedvezményes taxizást nyújtani, emellett pedig érzékenyítő tréninget tart kollégáinak, hogy kezelni tudják a különleges bánásmódot igénylő utasaikat.

Mintegy harminc százalékkal olcsóbban, kilométerenként 180 forintért szállítaná a Budapest Taxi fogyatékkal élő utasait, szemben a ma 280 forintban meghatározott hatósági árral. Ezzel a kezdeményezéssel keresték meg a fővárosi önkormányzatot, miután közel 10 civil szervezettel egyeztettek ötletüktől. Oravecz Nándor, a társaság ügyvezetője olyan problémára szeretett volna választ adni, amivel a mindennapokban találkoznak.

,,Nem a homokba kell dugni a fejünket, hanem megoldani azt a valós igényt, hogy a fogyatékkal élőknek is szükségük van kiszakadni a négy fal közül, ami sokszor nekik és főleg hozzátartozóiknak megoldhatatlan feladat. Nagyon sokan nem azért nem mozdulnak ki otthonról a kötelező, vagy hivatalos utazásokon kívül, mert nem szeretnének, hanem mert egyszerűen nem tudnak”— mondja Oravecz Nándor. –

,,Ha csak a mozgássérülteket nézzük, ugyan a buszok egy része már akadálymentesített, sok viszont nem és az út során sem mindig lehetnek biztonságban, mert kerekes székük nem rögzíthető. És akkor még nem beszéltünk a más fogyatékkal élőkről, az epilepsziás gyerekről, értelmi sérültről, akikkel szemben egyszerűen a társadalom, vagy ha úgy tetszik az utazóközönség egyáltalán nem toleráns. Társaságunk azt gondolta, igenis nekik is meg kell adni a lehetőségét a teljesebb élethez és annak, hogy a taxi ne egy luxusszolgáltatás legyen”— folytatja az ügyvezető, aki szerint náluk már most is több kolléga ingyen szállítja őket, látva a nehéz helyzetüket. – ,,Mi most azt kezdeményeztük, hogy mérsékeltebb áron utazhassanak a rászorulók, mert igenis nekik is meg kell adni a lehetőségét annak, hogy megnyíljon számukra a világ. És persze könnyebben el is jussanak azokra a helyekre, ahol feltétlenül meg kell jelenniük, legyen az egy orvosi ellátás, ügyintézés, vagy akár csak egy szabadidős program. Mert nem lehet, hogy a közlekedés legyen az akadály. Látnunk kell, hogy a társadalom nehezen elfogadó, de ebben segíthet akár egy ilyen kezdeményezés is. Nálunk van olyan kolléga, aki egyszerűen kikapcsolja a taxiórát, ha olyan utasa van, aki fogyatékkal él, mert legalább ennyivel segíteni szeretné a beilleszkedését, vagy egyszerűen, hogy könnyebbé tegye az életét. Érzékenyítő tréninget is tartunk, ami nem kötelező, de mégis fontos, hogy kollégák tudjanak kezelni ilyen helyzeteket, hogy mondjuk, ne essenek pánikba egy epilepsziás betegtől, ennek ugyanis kísérője lehet a hányás. Ha ezzel tisztában vagyunk, fel is tudunk rá készülni”—tette még hozzá Oravecz Nándor.

Szerinte egyébként sokan amiatt ódzkodnak a kedvezmény bevezetésétől, hogy az majd visszaélésre ad lehetőséget, jóllehet: a társaság szerint ennél követhetőbb és biztosabb módja nincs annak, hogy pontosan tudják, valóban a rászoruló veszi igénybe. A társaság egyébként egy másik tervvel is igyekszik segíteni, elsősorban mozgássérülteknek: elképzeléseik szerint hamarosan lesz olyan autójuk, amelyben a saját székükben utazhatnak majd a kerekes székesek.

,,Nyilván meg kell oldani, hogy ne legyen nem egyszer iszonyú fizikai teher, hogy a mozgássérültet átemeljék székéből az autóülésbe. Nem gondolom, hogy elfogadható, mikor mondjuk egy törékeny feleség már térdelve próbálja átemelni a férjét a kocsiba. Egy ilyen ülés beszerelése milliós költség, mégis úgy gondoljuk, hogy ahogy Európa más városaiban, nálunk is része kell, hogy legyen a taxi szolgáltatásnak”–mondta még az ügyvezető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index