Mit kezdjünk a körömgombával?

Nem kell bemutatni a körömgombát annak, akinek volt már hozzá „szerencséje” – ez a fertőzés a köröm repedésein és a bőr apró sérülésein át jut szervezetünkbe. A lábujjak körmeit elszínezi és megvastagítja. Miért jellemző ez a probléma a lábujjakon s mit tehetünk ellene?

Lehet, hogy többször előfordult már velünk, de az is, hogy először szembesülünk a lábujjon kialakuló körömgombásodással. A fertőzés a repedéseken és a bőr kismértékű vágásain át is könnyen bejut a testbe, megváltoztatva a köröm színét, illetve vastagabbá téve azt. Fájdalmat okozhat, ráadásul a lábujjak melegek és nedvesek – ideális helyszínt jelentenek a gomba növekedéséhez.

A körömgomba különböző fajtái a köröm más-más részét érinthetik. Ha nem kezelik őket, a fertőzés átterjedhet más körmökre, bőrre, sőt a kéz körmeire is.

Tünetek és esélyek

A fertőzött körmök általában vastagabbak az átlagosnál, furcsa alakot vehetnek fel. Könnyen törnek. A gombás köröm sárgásnak tűnik, olykor fehér pötty is jelentkezik rajta, s egyre nagyobbá válik. Ha a körömgomba beépül a köröm alá, meglazíthatja azt és eltávolíthatja a körömágytól. A fertőzés átterjedhet a bőrre is, mely körülveszi a körmöt.

A férfiaknál jellemzőbb a probléma, mint a nőknél. Minél idősebbek, annál nagyobb az esély a körömgombásodás kialakulására. Aki cukorbeteg, vagy gyenge az immunrendszere, esetleg dohányzik, nagyobb valószínűséggel jelentkezik a fertőzés. De azoknál is, akiknek ez előfordult már a családjában.

Ha sok időt töltünk vízben, vagy megsértettük a körmünket, szintén nő a körömgomba megjelenésének esélye.

Fontos a diagnózis!

Miközben a körömgomba ránézésre hasonlíthat egyéb állapotokhoz, például a pszoriázishoz, szükséges megmutatnunk egy orvosnak. A bőrgyógyásztól előbb kapunk szakszerű kezelést. Lehet, hogy az érintett, gombás felület egy részét eltávolítják és elküldik elemzésre, hogy kiderüljön, mi okozza pontosan a problémát.

A kezelés többféle lehet, természetesen attól függ, milyen mértékű a fertőzés. Egy adott vagy kombinált eljárást is javasolhat az orvos.

A krém közvetlenül a körömre kenhető, de létezik körömgomba elleni lakk, gombaellenes pirula is. Lehetséges, hogy a fertőzött bőr vagy köröm egy részét el kell távolítani. Súlyosabb esetben a teljes körmöt leszedik műtét keretében.

Ápoljuk körmeinket!

A megfelelő láb- és körömápolás nagyon lényeges a megelőzést tekintve. Mindig mossuk meg alaposan a lábunkat, ujjainkat, és szárítsuk meg, különös tekintettel az ujjak közötti részre. Győződjünk meg róla, hogy a használt eszközök kellően tiszták. A körömvágókat szintén mossuk meg szappanos vízzel, törölgessük meg alkohollal. Az elszíneződött körmöket valószínűleg szívesen belakkoznánk, de ne tegyük – így ugyanis a köröm nem tud lélegezni, s a körömgomba tovább „munkálkodhat”.

Fontos, hogy milyen zoknit és lábbelit viselünk. Ha a zokni benedvesedett, cseréljük gyakrabban. Győződjünk meg arról, hogy a cipőnk jól illeszkedik lábunkra. Olyan anyagból vásároljunk lábbelit, amely kellően szellőzik: bőrből, vászonból, vagy legyen hálós. A nyilvános helyeken, így uszodák területén mindig hordjunk papucsot, zuhanyzó lábbelit.

Végezetül, nem árt, ha időnként ellenőrizzük a lábkörmeinket. Havonta egyszer nézzük végig, minden rendben van-e velük! A színükre, állagukra figyeljünk, valamint a sérülésekre, apró vágásokra. Ha valami fáj, s a tünetek nem javulnak, keressünk fel egy orvost.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php