Mozogj és elkerülöd a szívrohamot!

A legújabb kutatások szerint heti három óra megerőltető edzés akár 22 százalékkal is csökkentheti a férfiak szívrohamra való hajlamát.

A Harvard Közegészségügyi Egyetem tudósai szerint ez a jótékony hatás 38 százalékban annak köszönhető, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen javítja a jó, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin értékeket.

A szakértők 1239 férfi egészségügyi állapotát és testmozgási szokásait kísérték figyelemmel az Egészségügyi Szakértők Utánkövetési Kutatásának keretein belül. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzésén kívül a kutatók gyulladásra és inzulin érzékenységre utaló biomarkereket is kerestek.

labda5

1994 és 2004 között 454 férfi szenvedett el szívrohamot vagy hunyt el valamilyen szívkoszorúér betegségben. Közülük 412-őt hasonlítottak össze a 827 főt számláló kontroll csoporttal.

"Természetesen a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai sokkal inkább jellemzőek voltak a betegek csoportjára, mint a kontroll csoportra – nyilatkozta Andrea Chomistek,  a kutatásban részt vevő egyik szakértő – A nem végzetes kimenetelű szívrohamon átesett, vagy koronáriás szívbetegségben elhunyt betegek szervezetében minden esetben kevesebb volt a jó, és több a rossz (LDL) koleszterin, valamint nagyobb eséllyel szenvedtek magas vérnyomásban és cukorbetegségben, mint a kontroll csoport tagjai."

A kutatás részletes leírása a Medicine & Science in Sports & Excercise című szaklap október 4-ei számában olvasható.

Forrás: