Apátlan apák!

A kutatók vizsgálataik során arra a felismerésre jutottak, miszerint azok a fiúk, akik apa nélkül nőnek fel, később érnek el a pubertás korba, azonban ők maguk korábban válnak apává.

Paula Shephard, a Londoni Gazdasági és Politikai Tudományok Iskolájának kutatója elmondta, hogy ha egy fiúnak nélkülöznie kell apját a kamaszkor során, ő maga később kezd el kamaszodni, ami azért volt meglepő számukra, mert korábban azt feltételezték, hogy ezek a következmények inkább a kisgyerekkorban gyökereznek.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a fenti helyzetbe került fiúk kisebb valószínűséggel házasodnak meg 23 éves korukig, ugyanakkor ekkorra már nagyobb valószínűséggel válnak apává.

lgq6qe93

Dr Richard Fletcher, a Newcastle Egyetem „Apák és családok” című kutatási programjának vezetője arról számolt be, hogy ezidági főleg az egyedülálló anyák növekvő száma állt a figyelem középpontjában, a fenti kutatás azonban új szempontokat helyez előtérbe, mivel egyértelműen kiderült, hogy az apák jelenléte a családban nagy hatással van a gyerekek fejlődésére.

Dr Fletcher szerint a tanulmány eredményei a kormányok családpolitikájára is hatást kell gyakoroljanak. Idáig a szakemberek inkább arra koncentráltak, hogyan támogassák az egyedülálló anyákat, mostantól azonban érdemes lenne több figyelmet fordítani arra, hogyan lehetne segíteni, hogy minél több család egyben maradjon.

Forrás: