MP3, ami balesethez vezet!

A legfrissebb felmérési adatok szerint az autókba beépített mp3 lejátszók elvonhatják a vezetők figyelmét az útról, ezzel is növelve a balesetek előfordulási arányát.

Az Egyesült Államokban értékesített autók 90 százalékában van mp3 lejátszási lehetőség és bár a gyártók állítják, hogy termékeik a legkevésbé sem vonják el a vezetők figyelmét, a legújabb felmérések szerint a kedvenc dalaik után kutató sofőrök gyakran nem figyelik annyira az utat az mp3 lejátszó miatt.

A mostani kutatásban 50, 18 és 25 év közötti önkéntes vett részt, akiknek kedvenc dalukat kellett megtalálni egy mp3 lejátszási listán, miközben egy közúti szimulátort vezettek. Az eredmények szerint a hosszú lejátszási listákat (580 dal) böngésző vezetők sokkal gyakrabban néztek el az útról, mint a rövidebb listán keresgélők. Az mp3-gyártók által ajánlott távirányítók pedig csak még jobban elvonták a vezetők figyelmét.

mp3

"Ezek a segédeszközök sajnos nem minden esetben érik el a céljukat" – nyilatkozta John Lee, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója. "Ezek az új eszközök sokkal jobban elvonják az autósok figyelmét, mint az egyszerű rádiók, a figyelem hiánya pedig könnyen balesetekhez vezethet."

Az Egyesült Államokban a rengeteg megelőzési program és közúti kampány ellenére egyre a vezetők figyelmetlensége miatt kialakult balesetek száma – állítják a Közúti Biztonsági Szolgálat munkatársai.

A kutatás részletes leírása a Human Factors: The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society című szaklapban lesz olvasható.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: