Egy falat vaksötét – Láthatatlan vacsorán a Mozdulj!

Izgalmas vállalkozással indítja az évet a Modzulj! Közhasznú Egyesület, ugyanis Láthatatlan vacsorára várják vendégeiket március 7-én egy hotelben. A vacsora alatt az összes vendég vaksötétben fogyasztja el a háromfogásos menüt, az étkezés végére pedig kiderül, kinek hogyan sikerül megtalálnia a száját.

A Láthatatlan vacsora lényege az, hogy az egészséges, látó emberek a látássérült társaik szemén keresztül tapasztalják meg a világot – annak is egy egészen hétköznapi részét, az étkezést. A történet csavarja, hogy ezúttal a Láss Egyesület vak fiataljai szolgálják fel a vacsorát a tapogatózó vendégeknek.

shutterstock_63876916

„A Láthatatlan vacsora ötlete nem új: az egyesületünk már évekkel ezelőtt szervezett hasonló programot, ami hatalmas érdeklődésre tett szert, így elérkezettnek láttuk az idejét, hogy ismét meghívjuk barátainkat egy nem mindennapi étkezésre. A vacsora legizgalmasabb része az, hogy ezúttal látó emberek ülnek az asztaloknál teljes sötétségben, és a vacsorát a Láss Egyesület öt vak fiatalja szolgálja majd fel. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az egészséges emberek milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ha elveszik tőlük a látás képességét, ezzel szemben a látássérült emberek milyen otthonosan mozognak ebben a közegben is. Az este végére mindenki megbizonyosodhat arról, hogy sötétben a szánkat nem is olyan egyszerű megtalálni, és az íz érzékünk sem mindig megbízható” – kezdte dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke, aki elárulta, hogy a legutóbbi vacsorán mindössze egy kis baleset történt: összetört egy pohár.

Az asztaloknál helyet foglaló mintegy 30 fő természetesen nem fogja tudni, milyen fogásokat tesznek eléjük az alkalmi pincérek, sőt, abban sem lehetnek biztosak, ki foglal helyet mellettük. „Az est további érdekességét az adja, hogy a párokat, ismerősöket szétültetjük, így sokan olyan ember mellé fognak ülni, akikkel még sosem találkoztak előtte. Ezzel elsősorban az a célunk, hogy mindenki megismerkedhessen egymással, új kapcsolatok szülessenek, de érdekes lesz megfigyelni azt is, hogy látás nélkül, csupán a hangokra alapozva milyen kép alakul ki a másikról, szimpatikusnak találjuk-e az illetőt, el tudjuk-e képzelni a külsejét. Azért, hogy a társaság könnyebben feloldódjon, felkértük R. Kárpáti Péter színművészt, hogy egy vezetett beszélgetéssel segítse a társalgást. Több híresség is meghívást kapott a vacsorára, hogy ők is megtapasztalják, sötétben milyen bonyolultak a számunkra leghétköznapibb dolgok, például evőeszközökkel enni. A vendégeinktől azt kérjük: hozzanak magukkal valamilyen apró tárgyat a vacsorára, amit szívesen felajánlanának tombola nyereménynek. Az ebből befolyt összeggel a Láss Egyesület fiataljait támogatjuk” – tette hozzá Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület titkára.

 

Az esemény időpontja és helyszíne:
2014. március 07. (péntek), 18:30
Hotel President Budapest (Budapest, V. ker., Hold u. 3-5.)
www.hotelpresident.hu, GPS: É 47.50371 K 19.05271

Forrás: