Vérnyomásnapló, vércukornapló – Miért jó, ha írjuk?

Talán sok esetben felesleges nyűgnek tűnhet a vérnyomás és vércukor eredmények folyamatos naplózása, ám krónikus betegként jó ha tudjuk, ennél hatékonyabb módja talán nincs is a megfelelő terápia kialakításának.

Miért jó, ha írjuk?

Kevesen tudják, hogy a rendelői kontrollok alkalmával végzett vizsgálatok csak egy pillanatnyi állapotról adnak megbízható eredményt. A megfelelő terápiás döntések meghozatalában sokat segít, ha a kezelőorvos további adatokra is támaszkodhat. Ha a beteg két vizit között is folyamatosan ellenőrzi magát és feljegyzi a kapott értékeket, akkor a terápia hatékonysága pontosan mérhetővé válik, ami nagymértékben hozzájárul a megfelelő kezelés kialakításához.

A vércukor értékek folyamatos vezetése és nyomon követése azért is kiemelt fontosságú, mert így a beteg pontosan megismerheti az egyes ételek, testmozgásfajták, környezetváltozások, betegségek vércukorszintre gyakorolt hatását. Így mindig biztosan tudhatja, hogy egy esetlegesen fellépő rosszullét mögött nem áll-e kiugróan magas, vagy alacsony vércukorérték.

shutterstock_123924551

Mit írjunk fel a naplóba?

A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, kimaradt étkezés, stb.), az esetleges panaszokat. Vércukor esetében hasznos, ha párban, étkezés előtt és után mérünk, és ha az aktuális eredményhez meg tudjuk adni az előzőleg bevitt szénhidrát és beadott inzulin mennyiséget is.

Papíron vagy elektronikusan vezessük az eredményeket?

A kezelési napló mit sem ér, ha az orvos számára olvashatatlan és túl sok időt vesz igénybe az elemzése. Egy elektronikus kezelési naplóban a betegek a mérések eredményeit rendezett, áttekinthető formában vezethetik, mely a kezelőorvosok munkáját is segíti. Az értékek könnyen visszakereshetők és akár több évre visszamenőleg is rendelkezésére állnak, ráadásul az adatok összefüggéseikben vizsgálhatóak.

Az elektronikus napló nem veszik el, méréseink mindig elérhetőek és biztonságban tárolódnak.

Az EgészségNapló az első magyar internetes kezelési napló, amiben a betegek egy helyen vezethetik vérnyomásuk, vércukruk, testsúlyuk és további fontos értékeik alakulását. Az eredményeket megoszthatják a kezelőorvosukkal, rögzíthetik gyógyszeradagolásukat és kezelési tervüket. A kezelési napló a www.egeszsegnaplo.hu oldalon próbálható ki egy gyors és teljesen ingyenes regisztrációt követően.

Forrás: