Kockázatokkal jár az oltásokkal növelt magasság

Egy amerikai édesanyát akkor kezdtek el érdekelni a növekedési hormonok, amikor 9 éves fia a vidámparki kirándulás alkalmával több eszközre nem szállhatott fel biztonságosan a magassága miatt. Növekedési hormonokat valóban kaphatnak a gyerekek, de a dolog nem veszélytelen.

Mivel az emberek nem egyformák és magasságát tekintve sem ugyanolyan mindenki, nem sűrűn figyelünk fel arra, hogy a gyermek egyik vagy másik osztálytársa mennyivel magasabb, esetleg alacsonyabb az átlagnál.

Az amerikai Melissa Chapman-nek azonban szöget ütött a fejébe, hogy ez gond lehet, amikor 9 éves fiát, Jackson-t a vidámparkban több eszközre nem engedték fel, ugyanis nem volt elég magas hozzá. Fiatalabb unokatestvére azonban gond nélkül felülhetett ezekre. Az anya nem akarta, hogy a kisfiú úgy érezze, ő nem olyan jó, mint mások és nincsenek meg ugyanazok a lehetőségei, mint a többieknek. Noha a gyermek egyébként magabiztos és társaságkedvelő, aki sosem panaszkodott a magassága miatt, a szülők elvitték őt egy specialistához, hogy megérdeklődjék, kaphat-e a kisfiú növekedési hormont, amely néhány centivel növelheti a magasságát. Attól tartottak, hogy Jackson-t pubertáskorától már biztosan zavarni fogja a magassága.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) 2003-ban engedélyezte szintetikus emberi növekedési hormonok beadását gyerekeknek, akik egészségesek, növekedési hormon szintjük nem alacsony, mégis alacsonyabbak, mint társaik 97 százaléka – ez az állapot az idiopátiás alacsony termet.

Amerikában a becslések szerint manapság 500 ezer gyermek veszi fel a vakcinát. Azonban egyre nő az aggódó szülők száma is, akik megkérik az orvost, mérlegeljék együtt a beadandó injekciók előnyeit és hátrányait, melyek drágák és nem is segítenek minden esetben. Már az orvosok is leültetik őket, hogy előbb beszéljék meg, mi is történik. Valóban annyira alacsonynak számít a csemetéjük?

shutterstock_70473901

Jobb magasnak lenni?

Tanulmányok szerint a magas termetnek határozottan vannak társadalmi előnyei. A magasabb férfiaknak és nőknek a fizetése is nagyobb. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasság kiemelten fontos nők és férfiak számára is, amikor párt választanak – és általában a magasabbak „nyernek” az alacsonyabbakkal szemben.

Ennek alapján azt gondolhatjuk, hogy az alacsonyabb termettel megáldott gyermekek joggal érzik magukat elszigeteltnek, rosszkedvűnek. Ám a tanulmányok szerint ez nem igaz. Kutatások kimutatták, hogy ugyanolyan jól feltalálják magukat a mindennapokban, mint magasabb társaik.

Jól alkalmazkodnak, pszichológiai szempontból sincs velük gond. Úgy tűnik, a magasságuk sokkal inkább a szülő-, mint a gyermek számára aggályos – vélekedik David Allen orvos, az University of Wisconsin School of Medicine gyermekgyógyász endokrinológusa.

Persze, azért valóban vannak dolgok, amelyek problémát okozhatnak az alacsonyabb embereknek. Példának okáért az autókban számos biztonsági felszerelés, így a légzsák és a biztonsági öv is átlagos termetű emberekre van kialakítva. Akik alacsonyabbak, azok nagyobb valószínűséggel sérülnek meg súlyosabban vagy halnak meg egy balesetben emiatt. Az is baj, hogy túl közel húzzák ülésüket a műszerfalhoz.

David Allen elmondta, azoknál a pácienseknél, akiknél valóban megvan a lehetősége a túlságosan alacsony termet kialakulásának, gond nélkül felírják a növekedési hormont. Meglepő azonban, hogy amikor a hosszútávú mellékhatások szóba kerülnek, számos szülő nem mutatkozik igazán érdeklődőnek.

shutterstock_61152775

Biztonságos a növekedési hormon?

A növekedési hormonok biztonságosnak tűnnek, legalábbis az első pár évben. Ám igen kevés dolog ismert a kockázatokról, melyek a felnőttkorban is megmaradhatnak. Egy, a Neurology szaklapban közlemúltban megjelent tanulmány például erős összefüggést talált a gyermekkori növekedési hormon terápia és a felnőttkori stroke kialakulása között.

Közel 7 ezer gyermeket tanulmányoztak, akik alacsonyak voltak, de egyébként egészségesek és növekedési hormonnal kezelték őket. Átlagosan 28 éves korukig követték nyomon őket. A tanulmány ideje alatt 11 stroke-os eset történt, nagyjából kétszer annyi, amennyit a kutatók vártak volna. Ezek közül négy halálos volt. A stroke, mely vérzést okoz az agyban, különösen kockázatot jelent. A vérzéses stroke-ból hétszer annyi fordult elő a növekedési hormont kapott csoportban, mint a kontrollcsoportban.

Egy 2012-es tanulmány, melyet ugyanez a kutatócsoport készített, arra is rávilágított, hogy a növekedési hormonnal kezelt, alacsony gyerekek körében, függetlenül attól, hogy volt-e növekedési hormon hiányuk vagy sem, magasabb volt felnőttkorban a korai halál kockázata. Nagyobb számban kaptak ugyanis stroke-ot vagy csontrákot.

A növekedési hormonok növelhetik a gyermekek esélyét a 2-es típusú diabétesz kialakulására is. Egy 2000-ben, a Lancet szaklapban publikált tanulmány, mely 23 ezer, növekedési hormonnal átlagosan 3 évig kezelt gyerek adatait elemezte, megállapította, hogy közülük 18-nál 2-es típusú cukorbetegség alakult ki, ez kb. hatszor annyi, mint amennyire a kutatók számítottak.

A legnagyobb rizikó azonban minden bizonnyal a lélektani kockázat. A legjelentősebb mellékhatás, hogy ha valakit, aki alacsony, kezelni kezdenek, valószínűleg csak még alacsonyabbá teszik – lelkileg. Ugyanis azt sugallják neki, hogy márpedig alacsonynak lenni rossz és vele baj van. Ez lehet a leginkább romboló a gyermek önértékelésére nézve…

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: