Luna Lovegood anorexiás volt!

A Harry Potter filmek szereplője Evanna Lynch, aki Luna Lovegood-ot játszotta elmesélte, hogyan mentette meg J.K. Rowling híres könyve az anorexiától.

Az ír színésznő, Evanna Lynch gyermekkorában súlyos evési rendellenességekkel küzdött. 11 éves korától 13 éves koráig szenvedett az anorexia tüneteitől. A The Sun értesülései szerint Lynch-et már nagyon nyomasztotta a betegségétől, amikor segítséget kért az írónőtől.

„A könyv (Harry Potter sorozat – a szerk.) reményt adott, különösen Luna Lovegood.” – nyilatkozta a Evanna, aki később ezt a karaktert játszotta a népszerű könyvsorozat film adaptációiban.

Rowling egyébként válaszolt. Evanna azt írta az írónőnek, hogy felnéz rá, amire bevallása szerint Rowling kedvesen reagált. Azt a választ kapta, hogy az anorexia nagyon romboló tud lenni, ezért örül, hogy nem zárkózik el és foglalkozik a problémával.

„Mondtam neki, hogy szeretnék benne lenni a filmben, mire ő ösztönzött. De azt is hozzátette, hogy ehhez jobban kell lennem. Végül valószínűleg ez segített.”

Az anorexia pszichés betegség, ami az evészavarok egyik alapvető típusa. Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik, kórosan sovánnyá fogyasztja magát.
Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek – bár kórosan soványak – valójában nem vesztik el az étvágyukat.

Forrás: