Íme a természetben megtalálható orchideafajok

Magyarországon sokféle orchidea megtalálható a természetben. A Körös–Maros Nemzeti Parkban éppen most virágzik a kardos és a fehér madársisak, s hamarosan kibontja szirmait a pompás kosbor és a hússzínű ujjaskosbor is.

Orchideafajok – de nem a boltokból

Az orchideát a legtöbb ember általában csak a virágüzletekből ismeri. A kereskedelemben leginkább a lepkeorchidea kapható, de ezen kívül számos más orchideafaj létezik, melyek Magyarországon őshonosak az erdőkben, gyepeken. Legkorábban (áprilisban) az agárkosbor virágzik, amely elsősorban nálunk a szikes legelőkön, löszpuszta gyepeken fordul elő. A Körös–Maros Nemzeti Parkban (KMNP) a Kis-Sárréten lelhető fel, és évről évre változó egyedszámban virít.

Fotó: Sallainé Kapocsi Judit, Shutterstock

Pompás kosbor, kardos madársisak, hússzínű ujjaskosbor

A Kígyósi-pusztához tartozó Szabadkai-erdőben (Kétegyháza határában) most van teljes virágzásban két egymáshoz nagyon hasonló orchideaféle, a kardos és a fehér madársisak. Mindkettő az öreg, természetes erdőket kedveli. Az itteni védett területen több százas tőszámban fordul elő fehér madársisak, s közte foltokban, kisebb mennyiségben kardos madársisak. Mindkét növényfaj védett, természetvédelmi értékük 10 000 Ft/egyed.

A KMNP területén a jelek szerint idén az orchideák szempontjából jó évnek nézünk elébe. A Kis-Sárrét nedves mocsárrétjein a védett hússzínű ujjaskosbort és pompás kosbort figyelhetjük meg. A Maros-ártéren hamarosan virágozni kezd a szintén védett széleslevelű nőszőfű.

A Kis-Sárréten május 21-én a IV. Bihari Táj Napján, orchideatúra keretében, szakvezetővel bárki megtekintheti az Ugrai-rét melletti mocsári fajokat.

Forrás: Turistamagazin