Vigyázz! Akció!

Persze nem a termékek minősége, hanem inkább a mennyisége okozhat egészségügyi problémákat. Az ünnepeket követő, olykor hetven százalékos leértékelések alkalmával ugyanis előfordulhat, hogy nehéz bevásárlószatyrok súlya mentális stressz kialakulásához vezet.

A Hong Kong Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói vásárlók reakcióit tanulmányozták, hogy lássák, a fizikai súly (bevásárlószatyrok) hatására hogyan növekszik a mentális stressz szintje.

Az önkéntesek egy csoportját arra kérték a tudósok, hogy egy teli bevásárlószatyrot tartsanak a kezükben, miközben egy általános jellegű témáról alkotott véleményüket részleteztették velük. A másik csoport tagjainak pedig a beszélgetés közben csak üres szatyrokat kellett tartaniuk. Az eredményekből kiderült, hogy az első csoportnak, akik a nehéz szatyrokat tartották, sokkal fontosabb volt a beszélgetés, mint a másik csoportnak.

kamasz%252520kar%2525C3%2525A1csony

"Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a fizikai tapasztalatok, mint súlyok tartása befolyásolhatja az emberek véleményét fontos dolgokról" – tette hozzá Meng Zhang, a kutatás vezetője. Érdekes azonban, hogy abban az esetben, amikor az önkénteseket arra kérték, hogy a nehéz szatyrok tartalmáról gondolják azt, hogy valamilyen könnyű dologgal, például lufival van tele, akkor ez a negatív hatás megszűnt.

A tüneteket egyébként érdemes komolyan venni, mivel súlyos esetben a mentális stressz alvászavarokhoz, magas vérnyomáshoz, valamint étvágytalansághoz és koncentrálási nehézségekhez vezethet. A tanulmány a Journal of Consumer Research legújabb számában jelent meg.

Forrás: