Imádom vakarni a bokám!

A vakaródzás meglepően jó élmény lehet. Persze az sem mindegy éppen melyik testrészünkről van szó. Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint a vakaródzás szempontjából a legkielégítőbb a boka területe.

Megszüntetni valamelyik testfelületünk viszkető érzését alapvetően jó érzés. Az örömszerzés ily egyszerű módjáról azonban eddig azt feltételezték, hogy a háton a legkiemelkedőbb, most azonban kiderült, hogy a bokán.

A kutatásba egészséges önkénteseket vontak be, akiket különös vizsgálatnak vetettek alá: hajszálvékony növényi szállal cirógatták, irritálták a résztvevőket alkarjuktól egészen a bokájukig. A művelet öt percig tartott, majd megkérték az önkénteseket, hogy egy tízes skálán értékeljék, hol, mennyire érezték viszketőnek az érzést és milyen volt megvakarni utána.

1zwr2ut43

Az eredményekből kiderült, hogy a legérzékenyebb pont a boka volt. Ez egyébként a tudósokat is meglepte, hiszen eddig úgy vélték, hogy a hát a legérzékenyebb terület a vakarás szempontjából. A kutatók szerint az eredményeket a mai cipődivat is magyarázza, hiszen az többnyire szabadon hagyja a bokát, így az jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, rovaroknak.

A tanulmány a British Journal of Dermatology oldalain jelent meg.

Forrás: