Így segítsünk, hogy túlélje! – A rozmaring teleltetése

Jellegzetes illata jobbkedvre derít bennünket, ételeket ízesíthetünk vele, sőt akár az eszünk is jobban vághat tőle! A rozmaring sokoldalú, hasznos növény, csupán segíteni kell neki, hogy tavasszal újra fejlődhessen. Lássuk, hogyan zajlik a rozmaring teleltetése.

Sokak kedvence a rozmaring, amelyet fűszerként és illatként is bátran használhatunk.

A bokrai 7 láb magasak és szélesek is lehetnek, de leginkább Kaliforniában – ahol a hőmérséklet egyszámjegyűre zsugorodik télen, ott gondoskodni kell a rozmaring teleltetéséről. Fontos, hogy beltérbe vigyük a hideg hónapokban.

Sok kertész neveli a rozmaringot egész évben cserépben, így könnyű hordozni, ha megérkezik a hűvös idő. Csakhogy a növény évről-évre nagyobb lesz, ha lehetővé teszik számára a szabad gyökéreresztést és jó a talaj vízelvezetése, tavasztól őszig.

Lássuk, hogy a szakszerű rozmaring teleltetés érdekében miként járhatunk el. Hogyan emeljük meg, „transzplantáljuk” át azokat a változatokat, amelyek érdekesek lehetnek számunkra, különösen a záró ágakat, amelyek általában a legjobban fejlődnek második és harmadik esztendejükben.

Rozmaring

 Íme az 5 jó tanács a rozmaring teleltetéséhez.

1.Emeljük meg időben a rozmaringot. Akár szabadon fejlődnek nyáron a kertben, vagy virágcserépben talajba süllyesztve, a nyár késői időszakában már szükséges megemelni őket. A következő 6 hétben a cserepes rozmaringokat tartsuk védett helyen, ahol félig kapnak napot – azaz csak a nap egyik felében. Ez segít nekik akklimatizálódni, alkalmazkodni a beltéri, kevesebb fényhez.

2.Metsszük meg. Amikor megemeljük a növényt, nagyjából a mérete felére vágjuk vissza. A metszett szárak egyébként tökéletesek a szárításhoz.

3.Duplázzuk meg a vízelvezetésüket. A rozmaring teleltetésekor meglehetősen száraz talajra van szükség, így ha cserépben pihen, fektessünk a cserép aljába 2-3 cm vastagon aprókavicsot vagy perlitet, majd használjunk gyors-vízelvezetésű virágföld mixet. Helyezzük a cserepeket tálcára, s alulról öntözzük a rozmaringokat, azzal, hogy a tálcát töltjük meg vízzel.

4.Találjuk meg a megfelelő helyet a rozmaring teleltetéséhez. A visszafogott napot kapó helyszín, egy délre vagy nyugatra néző ablak közelében számára tökéletes lesz, noha ilyen helyet nehezebben találunk otthonunkban. A rozmaringnak mégis erre van szüksége. Ha egyik ablak sem kap fényes napot, akkor érdemes fluoreszkáló fényeket is használni. A növény számára a fény fontosabb, mint a hőmérséklet.

rozmaring

5.Alkalmazzunk ventillátort. A mozgó levegő hiánya ugyanis serkenti a lisztharmat kialakulását, s hogy elkerüljük ezt a gyakori problémát, a növények közelében érdemes kis ventillátort járatni. Ha a rozmaring levelei fehéressé válnak a penésztől, azonnal távolítsuk el az érintett területeket, majd fújjuk be spray-jel a növényt: keverjünk össze 2 evőkanál tejet egy csésze vízzel. Hatásos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php