Mitől nő a nő?

A megtermékenyülést követően a terhesség második harmadában válik a magzat különneművé, ekkor alakulnak ki a nemi jegyek.

A női agyalapi mirigyben kialakul az a képesség, hogy havi ciklikus hormonális változásokat hozzon létre. Emiatt születéskor ez a rendszer már működőképes. A petefészekben 600-800000 őspete van.

Gyermekkor

7-8 éves korig – úgynevezett nyugalmi szakasz van, mely a serdülőkorig tart.

A serdülőkorban indul a nemi érés, mely a másodlagos nemi jellegek megjelenésétől a nem teljes kialakulásáig tart. Megindul a petefészkeket stimuláló hormonok termelődésének növekedése, a petefészekben lévő “őspeték” fejlődni kezdenek, és megkezdődik a tüszőhormon-termelés.

Peteérés még nem következik be, de a mellékvese hormonmennyiségei emelkednek, a kislány fokozatosan nagylánnyá válik, a nemi szervek fejlődnek, megjelenik a másodlagos nemi jelleg (a mellek kifejlődése, szeméremszőrzet növekedése).

Ezek figyelmeztetik a szülőt az első havi vérzés közeledtére és a felvilágosítás szükségességére, mellyel gyermekük számos, menstruációval kapcsolatos problémáját megelőzhetik.

Az első havi vérzés 10-16 éves korban jelentkezik. Ezek a vérzések általában az első egy-két évben peteérés nélküliek.

Ekkor lényeges a második szülői felvilágosítás a terhességről, megszakításának veszélyeiről, a fogamzásgátlásról, a családtervezésről.

intim

Körbe-körbe

Az egészséges ivarérett időszak jellemzője a kiegyensúlyozott hormonműködés.

Erre ciklikus változások jellemzőek, melyeket az agykéreg szabályoz a hypothalamus, az agyfüggelékmirigy, a petefészek működtetésével.

A hypothalamusban úgynevezett felszabadító hormonok termelődnek, melyek az agyfüggelékmirigyre hatva, onnan a pajzsmirigyet, a mellékvesét, a növekedési faktort és a petefészket stimuláló hormonokat szabadítanak fel.

A női szervezetet, a nemi működést az agyfüggelékmirigy által termelt – petesejtet és sárgatestet – stimuláló hormonok szabályozzák. Ezek megfelelő aránya szükséges a tüszőérést követő tüszőrepedéshez.

Ugyanitt termelődik a prolaktin nevű hormon is, mely gátolja a petefészek működést.

A ciklus létrejöttét a női hormonokat termelők közötti visszajelentés szabályozza.

A tüszőérlelő hormon hatására érik a tüsző, mely tüszőhormont termel és elkezdi gátolni a tüszőérlelő hormon termelődését, viszont megindítja a sárgatest érését stimuláló hormon termelését. A tüsző megreped, kialakul a sárgatest, mely által termelt hormon – visszahatva – gátolja a stimuláló hormon termelését. A sárgatest elsorvad. Lecsökken a petefészek hormonszintje és kezdődik minden elölről.

Ezek a szexuálhormonok az egész női szervezetet – a külső, belső nemi szerveket – ciklikusan befolyásolják.

Forrás: