Jobb közérzettel jár a meleg házasság

Növeli az egynemű párok jó közérzetét a meleg házasság lehetővé tétele – tudósok szerint ez szó szerint igaz, pszichológiai szempontból is előnyös hatása van a melegházasságnak.

Ha az azonos neműek házassága alapvető nemzeti jog lesz, az a társadalomtudósok szerint olyan mérföldkőnek fog számítani, melyből a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösség pszichológiai szempontból is profitálhat.

A házassági szerződés számos jogi védelemmel és előnnyel jár, ám ezzel egyenlő mértékben fontos a biztonság- és a jó közérzet, amelyet a jog ezeknek a pároknak nyújthat – magyarázzák a szakértők.

„Igencsak házasság-orientált társadalom vagyunk – vélekedett Susan Roxburgh, szociológiaprofesszor az Ohio-i Kent állami egyetemről. – Ha egy, 50 év körüli emberekből álló csoportot veszünk Amerikában, 90 százalékuk egyszer az életében biztosan szeretne házas lenni. Ez egyértelműen a házasság javára írható.”

„Ennek csak egy része a társadalmi kontroll és támogatás – tette hozzá. – Kellemes életet ígér, lesz, aki gondoskodik egészségünkről és a jó közérzetünkről. A házas emberek általában jobb mentális és fizikai egészségnek örvendenek, mint akik sosem adták nősülésre, férjhez menésre a fejüket. Hosszabb ideig élnek, kevesebben lesznek közülük öngyilkosok vagy depressziósak.”

Robin Simon, a Winston-Salem-i Wake Forest egyetem szociológiaprofesszora egyetért. A házasság jelentős lelki és szociális lendületet ad – cél, értelem és biztonság. Ez egyértelmű, különösen összehasonlítva a csak együtt élő párokat a házasokkal. Igen, az összeházasodottak jobban teljesítenek, mint az élettársi kapcsolatban élők, minden, pszichológiai jólétet vizsgáló megmérettetésen. Ezért is szeretné az LMBT (leszbikus, meleg,biszexuális és transznemű) közösség, hogy a melegek közti házasság is működőképes legyen.”

Vannak természetesen, akik ezt ellenzik – főként a vallásos szervezetek és a konzervatívok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a házasság nő és férfi közt jöhet létre. Azok, akik nem támogatják, inkább a melegek élettársi kapcsolatát tudják elfogadni.

Dr. Jack Drescher, New York-i pszichiáter, nem- és szexualitás-szakértő elmondta: ha mérlegre tesszük a házasság társadalmi előnyei iránti igényt, szemben a legális együttéléssel, valóban nem lehet elválasztani a kettőt.

„Ha a melegházasságot legalizálják és erre az állam áldását adja, a kapcsolat hitelessé válik, elismert lesz és jogi következményekkel is jár – tette hozzá Dr. Drescher. – Enélkül valójában elgondolkodtató, ki mehet meglátogatni a kórházba azt a felet, amelyik beteg lesz? Ez egy komoly kérdés. Hogyan költözzön egy meleg pár egyik államból a másikba, melynek más jogszabályai vannak? Hogyan intézzék az örökbefogadást, ha gyermeket szeretnének? Hogyan lehet megmagyarázni majdan a gyermeknek, hogy ez az azonos nemű kapcsolat mások szemében kevesebb, mint a különböző neműeké?”

A házasság stabilitást ad, a kapcsolatban levők és család számára is – mondta el Dr. Drescher. Ám a zavar, ami a házasodás tagadásából fakad, jelentős mennyiségű szorongást és bizonytalanságot ad.

„Megfosztani az embereket attól, hogy a házasság szociális előnyeit élvezzék, már önmagában fájdalmas, hiszen a frigy a szociális integráció formája, kapcsolat a tágabb közösséggel. Vagyis, elzárni a lehetőséget valaki számára, hogy megházasodhasson, súlyosan ronthatja az illető jó közérzetét. Tulajdonképpen otromba társadalmi elutasításról van szó.”

Ez pedig – tette hozzá a pszichiátriai epidemiológus Ilan Meyer – azt jelenti, hogy a nyomás, miszerint bővíteni kell a házassághoz való hozzáférést minden amerikai számára, csak egy szimbolikus hozzáállás az LMBT előítéletével szemben.

„A melegeknek mindig vannak kialakult kapcsolataik – fogalmaz Meyer, aki a Los Angeles-i UCLA School of Law Williams Institute for Sexual Orientation Law and Public Policy intézetének vezető tudósa. – De még ha elégedettek is a párkapcsolatukban, ha az egy külön kategóriát képez a házasságon kívül, egyfajta stigmának tűnik a társadalom részéről. Azt az üzenetet közvetíti, hogy nem vagy a társadalom része, nem vagy velünk egyenlő, a párkapcsolatod pedig nincs elismerve és értékelve.”

„Vagyis számomra a LMBT felvetése a házasságot illetően megfordítja ezt az elutasítást, azzal, hogy a megbecsülés, méltóság és befogadás erőteljes üzenetét küldi.”  Érveit egyébként Meyer akkor adta elő, amikor igazságügyi szakértőként dolgozott a felperes számára egy 2010-es szövetségi ügyben, mely megdöntötte Kalifornia tilalmát az azonos neműek házasságát illetően, és amely a „Proposition 8.” néven lett ismert.

Amellett tehát – hangsúlyozta Ilan Meyer -, hogy a házasság igen praktikus előnyeit hangoztatjuk, észre kell venni, hogy megkötése valóban egy nagyon alapvető dolog annak tekintetében, kihez vonzódunk és kivel szeretnénk az életünket felépíteni.

„Vagyis, normalizálni a házasság intézményét, bevonva a melegeket is, nemcsak azok számára előny, akik szeretnének házasodni, hanem azoknak is, akik nem. Ez nem fog a homofóbiának véget vetni, mint ahogy például 1964-ben a polgárjogi törvény szerint véget ért a rasszizmus. De az azonos neműt szerető embertársainknak nem lesz rosszabb a helyzetük. Sőt, a házasodás engedélyezése azt fogja jelenteni, hogy nem kívülállóak, hanem egyenlőek másokkal a társadalomban” – fogalmazott a szakember.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: