Három súlyos sérült térhetett haza a veronai buszbaleset után

Mentőhelikopterrel érkezett meg vasárnap délután a budapesti Honvédkórházhoz a péntek éjjeli veronai buszbaleset két súlyos sérültje, vasárnap este pedig mentőautóval a harmadik.

“Másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett vasárnap délután a budapesti Honvédkórházba a pénteki veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje – közölte Tamás Róbert, az intézmény orvos igazgatója vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján.

A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil – közölte Tamás Róbert megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

Az igazgató elmondta, pár mondatot váltott a sérültekkel, amikor leszállt velük a helikopter. Megerősítette, hogy a negyedik, ugyancsak felnőtt sérült az előzetes információkkal szemben hétfőn fog az intézménybe megérkezni mentőautóval, neki végtagsérülései is vannak.

Az orvos ezredes elmondta, a betegek állapota stabil, kommunikálnak, jelenleg vizsgálatuk folyik, az elkövetkező órákban pedig elkészítik a terápiás tervet is. Hozzátette: a kinti orvosokkal folyamatosan tartották a kapcsolatot, és az olasz kollégák folyamatosan tájékoztatást adtak a sérültek állapotáról.

A harmadik sérült egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil. Az igazgató elmondta, a sérült további kezeléséről a vasárnapi esti vizsgálatok után döntenek.

A hivatalos adatok szerint a franciaországi sítúráról visszatérő, nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál diákjait szállító busz péntek éjjel szenvedett balesetet Verona mellett. A szerencsétlenségének 16 halálos áldozata van. A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Hosszú pszichológiai utókezelés vár a túlélőkre 

Hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében” – mondta Adányi László, a  Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője vasárnap, még Olaszországból nyilatkozva az M1 aktuális csatornának.

A programvezető elmondta, egyesületük két kiképzett pszichológusa szinte minden gyerekkel fel tudta venni a kapcsolat Verona melletti ideiglenes szállásukon, egy másik munkatársuk pedig már budapesti iskolájukban, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is megkezdte a segítségnyújtást.

Adányi László megjegyezte, a gyerekek nem szívesen beszéltek a katasztrófáról, amelynek idején nagy részük ébren sem volt.

A Katolikus Karitász az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy szervezetük még szombaton felajánlotta segítségét a milánói konzulátuson keresztül és készenlétbe helyezte a katasztrófa helyzetekre, balesetekre specializálódott pszichológus csapatát, lelkészeit, valamint személyszállító járműveit. Kiemelték, a helyszíni segítségnyújtásukra ugyan már nem volt szükség, de a szakembereikkel bekapcsolódnak majd a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba.

Major Eszter, az M1 Olaszországban tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a túlélőknek, illetve az elhunytak hozzátartozóinak a gimnázium és a katasztrófavédelem pszichológusai is segítettek.

Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója szintén az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta, a diákok és a tantestület is nagyon nehéz időszak elé néz, amiben jelenleg 17 pszichológus segíti őket.

Forrás: MTI