Gyógynövény ABC – Melyik mire jó? 4. rész

Bármilyen problémánk legyen is, a gyógynövények mindig kisegítenek – Nagyon hasznos ismerni a tulajdonságaikat, előnyeiket. Ha ezekkel tisztában vagyunk, azonnal tudjuk, hová nyúljunk, ha valamilyen gond gyötör.

Napjainkban a gyógynövények alapos ismerete talán még előnyösebb, mint régen

Noha szinte mindet használták már az őseink is, manapság számos gyógyszert, készítményt válthatunk ki velük, s csaknem ugyanazt a hatékonyságot érhetjük el, mellékhatások nélkül.

De lássuk, pontosan mire is jók, hogyan alkalmazhatóak. Jöjjön egy kis gyógynövény ABC! Cikkünk első három részében  43 gyógynövényről olvashattunk, most következzen további 20!

44.Mustár: egyes gyomorégések enyhítője, de az izomrándulások doktora is.

45.Szerecsendió: csökkenti az emésztési zavarokat.

szerecsendio

46.Oregánó: mérsékeli a lázat, segít emésztési probléma, szélgörcs, puffadás esetén és a menstruációt is szabályozza.

47.Petrezselyem: ez a gyógynövény C-vitaminban gazdag, de csak ha nyersen esszük. Szintén kiváló emésztésre, nyálkahártya- tisztító és vizelethajtó, a rossz lehelet doktora és a vért is tisztítja.

petrezselyem

48.Golgotavirág: természetes nyugtató gyógynövény, szorongásra, álmatlanságra, ingerlékenységre, amely azonban nem okoz függőséget. Görcsoldónak is ajánlják, hasznos magas vérnyomás, menstruációs görcsök és asztma esetén.

49.Málna levél: magas a kalcium-tartalma, előnyös a csontritkulás megelőzésében. A sebeket gyógyítja, enyhíti a torokfájást, a fekélyt, sebet és ínygyulladást. Nőknél szabályozni tudja a heves menstruációt, terhesség alatt pedig hagyományosan alkalmazzák hányinger és vetélés ellen. A méhnyak pihentetésére is szolgáló gyógynövény, a szülés előtt. Ám használatáról mindig érdemes konzultálni az orvosunkkal. Szülés utáni depresszióra is ajánlják.

50.Vörös lóhere: enyhíti az ekcémát és a pikkelysömört. Rákos megbetegedések esetén kezelésként alkalmazható.

51.Rozmaring: a szív- és érrendszer serkentője. Javítja a vérkeringést az agy és a fejbőr irányába, ezért migrénre, hajhullásra, memória javítására ajánlják. Súlyos betegségeket követően segíti a lábadozást – növeli az optimizmust is.

rozmaring

52.Zsálya: minden torok- és ínyfertőzésre javasolt, még a menopauza idején jellemző hőhullámok ellen is. Az irritábilis bélprobléma és a hasmenés ellenszere. Rovarcsípésekre is alkalmazható. A memória romlása ellen javasolt idősebb korban. Sokoldalú gyógynövény!

53.Szilfa: emésztési gondokra, a vastagbél problémáira hasznos, beleértve a székrekedést, vastagbélgyulladást és az aranyeret. A mellkas fertőzései – megfázás, hörghurut, influenza, mellhártyagyulladás és tuberkolózis – ellen javallott gyógynövény. Várandósság alatt tilos használni.

54.Orbáncfű: antidepresszánsként régóta ismert. Vírusellenes tulajdonságokkal is bír, influenzára, hepatitis-re és HIV vírus ellen is alkalmazzák. Lehetnek azonban mellékhatásai – ezért csak orvosi felügyelet alatt használható.

55.Tárkony: az álmatlanság és a depresszió ellen hat.

teafaolaj

56.Teafa: a teafa olajat az őshonos növény leveleiből vonják ki Ausztráliában. Kiváló antiszeptikus tulajdonságai vannak, gombaellenes és fiatalító hatással rendelkezik. A test számos felületi problémáján segít, legyen az külső vagy belső. A bőr problémái, akár pattanás, szájon belüli seb, szinusz, hörgő átjárók, fülgyulladás és korpásodás,mind megoldhatók a segítségével.

57.Kakukkfű: ez a gyógynövény antibiotikum, amely asztma és légúti fertőzések esetén is segít.

kakukkfű

58.Kurkuma: antioxidáns.

kurkuma

59.Macskagyökér: nyugtató, alvást elősegítő gyógynövény. Pánikrohamok esetén segítség. Mellékhatása azonban fejfájást okozhat.

60.Vasfű: enyhíti a depressziót, különösen olyan vírusos betegség után, mint az influenza.

61.Fűzfakéreg: aktív hatóanyagát már a 19. században kivonták ebből a gyógynövényből, hatékony fájdalomcsillapítóként működik. Manapság szintetikusan is előállítják – aszpirinként. Ebben a növényben megvan az aszpirin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatása, de nem higítja a vért. Ízületi fájdalom ellen is hasznos.

62.Bűbájdió: összehúzó hatással bír, ezért sebekre kiválóan alkalmas, horzsolásokon, ficamokon segít. A bőrt fiatalítja.

63.Egérfarkfű: elősegíti a véralvadást, segít a sebeken és az orrvérzésen. Egyes szív- és érrendszeri betegségek esetén, orvosi felügyelet mellett használatos. A megfázás és az influenza tüneteit enyhíti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php