Gyógynövény ABC – Melyik mire jó? 3. rész

Bármilyen problémánk legyen is, a gyógynövények mindig kisegítenek – Nagyon hasznos ismerni a tulajdonságaikat, előnyeiket. Ha ezekkel tisztában vagyunk, azonnal tudjuk, hová nyúljunk, ha valamilyen gond gyötör.

Jöjjön egy kis gyógynövény ABC!

Napjainkban a gyógynövények alapos ismerete talán még előnyösebb, mint régen – Noha szinte mindet használták már az őseink is, manapság számos gyógyszert, készítményt válthatunk ki velük, s csaknem ugyanazt a hatékonyságot érhetjük el, mellékhatások nélkül.

De lássuk, pontosan mire is jók, hogyan alkalmazhatóak. Cikkünk első két részében 30 gyógynövényről olvashattunk, most következzen további 13!

31.Gingko levél: támogatja a memóriát és a koncentrációt, azzal, hogy serkenti a vérkeringést az agyban, különösen időseknél. Használják a demencia kezelésében. Antidepresszáns, segít a stroke és a trombózis megelőzésében, enyhíti a fülzúgást. Számos szklerózis multiplexes beteg alkalmazza.

ginkgo biloba

ginkgo biloba

32.Ginseng (koreai): stresszcsökkentő gyógynövény. Általánosságban stimuláló (és afrodiziákum a férfiaknál), de nem gátolja meg az alvást, ha a szervezetnek arra van szüksége. Javítja az egészséget, főként idős korban. Koffeinnel és alkohollal nem alkalmazható, s magas vérnyomás esetén sem. A szibériai ginseng enyhébb, de ezt sem javasolják az említett esetekben.

ginseng

33.Kanadai aranygyökér: minden, nyálkahártyával kapcsolatos probléma esetén hasznos, beleértve a légzőszervi betegségeket. A hüvelygyulladás- és a lábgombásodás tüneteit is enyhíti. Gyomorfekély, májproblémák és húgyúti fertőzések esetén is gyógyír. Serkenti az étvágyat.

34.Galagonya bogyó: csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, koszorúér-betegség és angína esetén. Szabályozza a vérnyomást és segít stabilizálni a szabálytalan szívverést is. Orvosi tanács nélkül ne használjuk!

35.Torma: könnyíti a mellkasi problémákat megfázás-szerű betegségeknél, enyhíti az izomfájdalmat.

torma termesztése

36.Izsóp: gyulladáscsökkentő és az asztmától szenvedők is széleskörben alkalmazzák. Hasznos szénanátha és megfázás ellen is (korai szakaszban). Gyógyír az idegeknek, megelőzi az ideges hasmenést, segít idegi kimerültség, szorongás, depresszió, gyász és bűntudatérzés esetén.

37.Levendula: illóolaja használható fagyás daganat ellen. Adjunk egy csipetnyi levendula virágot más, enyhe gyógyteákhoz, s fogyasszuk, mint egy tonikot. Limevirág teához adagolva migrén ellen is igen hatékony.

levendula virag

38.Citromfű: nyugtató, jobb közérzetet kiváltó gyógynövény – s mint ilyen, az enyhe depresszió, ingerlékenység, szorongás, pánik jó ellenszere. Enyhíti a heves szívdobogást. Emésztési problémákra is hatásos, melyeket a stressz okoz. Külsőleg alkalmazva a herpesz sebeket is gyógyítja.

39.Édesgyökér: egyensúlyba hozza az idegrendszert. Ezt a gyógynövényt azonban nem szabad hosszú ideig használni, mert károsíthatja a májat.

édesgyökér 2

40.Lime virág: nyugtalanságra és hányinger ellen ajánlják, de segít álmatlanság és migrén esetén is.

41.Körömvirág: enyhíti az olyan bőrproblémákat, mint a pattanás, kiütés, vágások, napégés. Az illóolaja gyógyírt jelent herpesz ellen is. Gombás fertőzések – így a lábgombásodás-, szájpenész, hüvelygyulladás, ótvar – esetén szintén segítség. Májproblémákra ajánlott, beleértve a hepatitist is.

42.Máriatövis: használható májrendellenességek, így a hepatitis minden típusa, az alkoholfogyasztásból eredő problémák ellen. Ha kemoterápiát kap valaki, védelmet jelent a májnak (de konzultáljunk erről orvosunkkal is). A melankóliás depresszió ellen szintén bevethető, amely májproblémából ered.

43.Menta: számos különféle változata van. A kerti menta hatását tekintve enyhébb, mint a borsmenta. Mindenesetre igen hatékony a gyomorégés, a felfúvódás, gyomorfájdalom, hányinger, utazási rosszullét ellen. Nátha, influenza, torokfájás, fejfájás és szemfertőzések esetén is alkalmazható. Antibakteriális, segít a láz csökkentésében, mivel izzadást vált ki.

menta

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php