Egyre több gyermeknek van veseköve

Klima Anita táplálkozástudományi szakember a vesekövesség kialakulásának okairól és kezeléséről beszélt a Csak Csajok műsorában.

Ha a vesekőre gondolunk, ritkán jutnak eszünkbe a gyermekek. Azonban kutatások számadatai bizonyítják, hogy egyre több gyermek szenved ettől az igen fájdalmas betegségtől.

A fokozott só-, fehérje- és szénhidrátbevitel egyértelmű oka az egyre gyakoribb vesekőnek. A vesekő egy kemény anyag, mely úgy jön létre, hogy a kalcium-oxalátból és más húgyuti anyagokból ragadós kristályok keletkeznek. A kristályok növekedni kezdenek, nagyságuk homokszemtől golflabda méretűig változhat.

Ebben a rohanó világban sajnos nem igazán tudunk oda figyelni a megfelelő táplálkozásra, így sajnos a gyermekeinket sem megfelelően tápláljuk. Megelőzni a vesekövet sajnos sokszor nem tudjuk, mert ez hajlam kérdése is, viszont tudunk tenni ellene.

A gyermekeknél alapvető probléma a folyadék bevitel mennyisége, keveset isznak, és nem figyelnek oda, hogy mit. Klima Anita szerint 15 éves kor alatt nem kellene cukrozott, vastalanított italt és ásványi anyagokban gazdag ásványvizeket fogyasztani. Ezek sajnos hozzájárulnak a szervezetbéli eltolódásokhoz, ami elhízáshoz is vezet és már meg is vannak az előjelei egy esetleges vesekő kialakulásának.

A gyermekek vesekövének kialakulásában nagyrészt a szülő a hibás. A baj bekövetkezése után érdemes az orvos, dietetikus által előírt étrendet betartani és akkor elkerülhető a baj. Ha azt gyanítjuk, hogy gyermekünknek veseköve van, vigyük azonnal orvoshoz, aki megállapíthatja a probléma okozóját.

A vesekövesség elkerülése végett érdemes min. napi 2,5 liter folyadékot fogyasztani, amely legyen alacsony ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványvíz, zöld vagy vörös tea, illetve gyógytea. A sovány húsokat fogyassza a gyermek és kerülje a vörös húsokat. Minél több teljes értékű gabonaféléből, zöldségből és gyümölcsből készült ételt teszünk a családi asztalra, annál valószínűbb, hogy megóvjuk a csemetét és magunkat is a vesekövesség kellemetlenségeitől.

Forrás: