A kismama is oltasson

Sokat halljuk, hogy fontos a terhes nők influenza elleni oltása. Dr. Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője segíttet eligazodni a pontos részletekben.

Ha egy terhes kismama most oltatja be magát, még pont időben van. Ha baba esetleg 2-3 hónap múlva születik meg pontosan az influenzajárvány idején jön a világra. A gyermekeket nem lehet oltatni az életük első hat hónapjában, mert a szervezetük nem reagál az oltásra. „Az emberi szervezet úgy van kialakítva, hogy a magzatát nem hagyja védtelenül” – magyarázza Dr. Ócsai Lajos – „Ami ellen az anyuka védettséget szerzett az élete folyamán, az átadja a gyermeknek és ezek az ellenanyagok védik a gyermeket az első fél évben”

A kicsik ilyenkor még otthon vannak, nem nagyon mozdulnak ki a lakásból, viszont jönnek hozzá látogatóba. A rokonok, barátok viszont nem biztos, hogy be vannak oltatva. Hiába egészséges a gyermek környezete a baktériumokat ettől még szétszórhatják, amik megbetegedést okozhatnak a kicsiknél is. „A szervezetükben szaporodó vírust szétköpködik, és ezzel meg tudnak fertőzni olyan emberkéket is, akiknek az immunrendszere még nem tökéletes.” – mondja Ócsai doktor.

Azért is fontos, hogy a kismama oltassa magát, mert az anyatejjel nagyon fontos tápanyagok jutnak a baba szervezetébe, sok minden ellen védelmet nyújtanak neki, de az immunanyagok az anyatejjel nem tudnak átjutni a baba szervezetébe, csak akkor, ha az anyuka be van oltva. A baba megszületése után is lehet oltani az anyukákat, mert akkor egyel több személy van a gyermek környezetében, aki nem tudja megfertőzni.

A terhesség első három hónapjában nem ajánlott az oltás, mert ritka esetben lázas reakciók léphetnek fel, amik a terhesség egyik legnagyobb ellenségei. Lázas mellékhatások az oltások alkalmával nagyon ritkán fordulnak elő, de jobb ilyenkor kerülni az oltásokat. Legjobb, ha második-harmadik trimeszterben oltatunk, mert ilyenkor duplán védjük magunkat, hiszen az anya és a magzat szervezetét is védjük.

Forrás: