Ezek a leggyakoribb tévhitek a pajzsmirigyzavar kapcsán

Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, akit ne érintene valamilyen pajzsmirigyzavar. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál.

Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.

Ha lenne problémám, tudnék róla

Igen elterjedt tévhit, hogy a pajzsmirigyzavarok – legyen szó alul vagy túlműködésről- kellemetlen tünetekkel járnak, ezért bizonyára tudna róla az, aki hasonló problémával küzd. Való igaz, a betegség gyakran testsúlyváltozással, hajhullással, menstruációs zavarokkal, emésztési problémákkal és fáradékonyággal, esetleg túlpörgéssel jár, ám nem törvényszerű, hogy minden esetben jelentkezzenek ezek a panaszok. Előfordulhat ugyanis, hogy csupán egy más okból végeztetett vérvétel esetén szembesül pajzsmirigy betegséggel az illető, de könnyű összetéveszteni más állapotokkal is (pl. klimax).

Ha jódot szedek, azzal csak jót teszek

Mivel több pajzsmirigyzavar kialakulásában nagy szerepet játszik a jódhiány, ezért sokan úgy gondolják, hogy a plusz jód bevitelével csak hozzájárulnak pajzsmirigyük egészségéhez. Pedig fontos tudni, hogy vannak olyan állapotok, amikor pont a plusz jód fogyasztása járul hozzá betegségük súlyosbodásához. És ez nem csupán a pajzsmirigy túlműködésre értendő, hiszen lehet, hogy Hashimoto betegség esetén is csak károkat okoz, mivel a túl sok jód fokozza a kóros autoimmun folyamatokat. Hogy megtudja, hasznos-e önnek a plusz jód bevitele, arról kérdezze meg orvosát!

Nem szedhetem a gyógyszert terhesség alatt

Terhesség során a legtöbb gyógyszert érdemes kerülni, nehogy áthatolva a placentán valamilyen kárt okozzon a magzatban. Azonban vannak olyan készítmények, amiket nem csak érdemes, de muszáj is szedni a várandósság alatt. Ilyenek pl. a pajzsmirigy alulműködésre való készítmények is, ugyanis nélkülük vetélés, koraszülés következhet be, ráadásul fejlődési rendellenességet is okozhat, ha nem elég jó az anya pajzsmirigy hormon ellátottsága. Ennek oka, hogy a terhesség elején a baba az anyától „veszi el” a neki szükséges pajzsmirigy hormonokat. Fontos, hogy ha a kismama pajzsmirigybeteg, akkor a terhesség során többször is ellenőriztesse a TSH, T3, T4 értékeit, mivel ahogy nő a baba, úgy egyre több hormonra van szüksége, így sok esetben változtatni kell a gyógyszer dózisán is” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, hogy a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő, terhes nőt is gyógyszeresen kezelni kell!

Elég a TSH értéket ellenőrizni

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy egyedül a TSH szintből felállítható a pontos diagnózis. Pedig csakis ebből az adatból még nem szűrhető le teljes értékű következtetés. Ennek oka egyrészt az, hogy a referencia tartományt több minden befolyásolja (pl. a korral nő), másrészt figyelembe kell még venni a T4 és T3 értékeket, valamint célszerű megnézni az ATPO szintjét is, melynek emelkedése gyulladásokra, autoimmun folyamatokra utalhat.

Ha gyógyszert szedek, biztosan normalizálódik a súlyom

Mivel a pajzsmirigyzavarok gyakran testsúlyváltozásokkal járnak, ezért sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy ha elkezdik szedni a gyógyszert, akkor csak úgy olvadnak majd le róluk a plusz kilók (alulműködés esetén). Pedig egyedül a készítmény még nem fog álomalakot varázsolni senkinek, hanem úgy segít a fogyásban, hogy helyrebillenti az anyagcserét. A túlsúly leadását tehát lehetővé teszi, ám hogy ez be is következzen, egészséges étkezésre és rendszeres testmozgásra van szükség. A pajzsmirigy túlműködés esetén jelentkező fogyást a megfelelő gyógyszeres kezelés megállítja.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.